BIST 10.952
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.502,80
HABER /  GÜNCEL

FT: Mısır, Türkiye modeli için hazır mı?

Financial Times gazetesinin bugünkü başyazısında Mısır'daki Müslüman Kardeşler'in politik sisteme dahil edilerek normalleştirilebileceği belirtildi. Ancak FT Mısır'ın Türkiye'de yaşananları uygulamak için hazır olup olmadığını soruyor.

Abone ol

İngiliz Financial Times gazetesi, bugünkü başyazılarından birinde, Mısır'daki en büyük ve örgütlü muhalif grup olarak tanımlanan Müslüman Kardeşler'e eğiliyor.

Gazeteye göre, Müslüman Kardeşler'in radikal İslama kaymasını önlemek için yapılması gereken, grubu yasal çerçevedeki bir siyasi rekabetin içine sokmak.

Başyazıda Türkiye'de yaşanan AKP modeli de, bir alternatif olarak sunuluyor.

Financial Times başyazısında öne çıkan bazı satırlar şöyle:

"Şu anda yapılması gereken, oyunun kurallarını belirleyecek anayasal bir süreç başlatmak. Eski Ürdün Kralı Hasan, bunu 1989'da yapmıştı.

Müslüman Kardeşler'i İslam'ı evrensel haklarla birlikte yasa ve meşruiyet kaynağı olarak tanımlayan bir ulusal uzlaşmaya bağlamıştı. Müslüman Kardeşler'in seçim kazanıp hükümete girmesine, bundan sonra izin verdi.

Kral Hüseyin daha sonra cesaretini kaybetti.

Ama başta Türkiye'deki AKP olmak üzere, başka modeller de var. AKP seçim sandığına bağlı, seküler bir anayasa dahilinde hareket ediyor.

Ancak Mısır'ın kurumsal anlamdaki zayıflığı, Türk örneğini tekrar etmeyi zorlaştırıyor.

Müslüman Kardeşler, otoriter bir yönetimin bahanesi olarak kullanılmamalı. Grubun uzun yürüyüşüne devam etmesine de izin verilmemeli.

Mısır'daki İslamcılar önceden belirlenen kurallar çerçevesinde, açıkça rekabet etmeli."

Financial Times'daki başyazının sonunda, Wikileaks belgeleriyle ortaya çıkan, 2005 yılında Kahire'deki ABD büyükelçiliğince hazırlanan tavsiyeye dikkat çekiliyor:

"Mısırlılar bizi uzun süredir Müslüman Kardeşler tehdidiyle korkuttu.

Ancak dar görüşlü İslami siyasete karşı yapılacak en iyi hamle, onları sisteme dahil etmektir."