BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Fransız dergisine kanlı baskın! 12 ölü

Paris'teki Hz. Muhammed karikatürlerini yayınlayan Charlie Hebdo adlı mizah dergisine saldırı. Saldırıda 12 kişi öldü öldürüldü. Ölenler arasında Fransa'nın en ünlü karikatüristlerinden Jean Cabut'nun olduğu da iddia edildi.

Abone ol

Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine silahlı kişilerce saldırıldı. Saldırganlar kaçtı. Dergi daha önce Hz. Muhammed'in karikatürlerini yayımlamış ve tepki toplamıştı. Cumhurbaşkanı Hollande olay yerine geldi ve ilk açıklamayı yaptı.

SALDIRI ANINDAN ŞOK GÖRÜNTÜLER (FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Hollande; 'Öncelikle her noktada güvenliği sağlamalıyız. Bu fikir ve ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır. Bu barbarca yapılan bir terörist saldırıdır. Bu saldırı 2012'deki saldırıyla bağlantılı görülüyor. Çok zorlu bir zamandan geçiyoruz. Kimse Fransa'da böyle bir saldırı yapamaz' dedi.

Derginin Paris'in 11'inci bölgesindeki Nicolas Apper Caddesi'nde bulunan merkezine saat 11.30 sularında (TSİ 12.30) silahlı en az iki kişi tarafından saldırı düzenlendi.

CHARLİ HEBDO'DA NELER YAYINLANMIŞTI?

2012’DE HZ. MUHAMMED’İN ÇIPLAK KARİKATÜRLERİNİ YAYIMLADILAR

'Charlie Hebdo' 20 Eylül 2012’de, Hazreti Muhammed'i tasvir ettiği iddia edilen karikatürleri basmıştı. Derginin o kapağında bir Musevi'nin ittiği tekerlekli sandalyeye oturtulmuş bir Müslüman görünüyordu. İç sayfalarda ise Hz. Muhammed'i temsil eden ve kendisini çıplak gösteren bir karikatüre yer vermişti. Fransa’da Müslümanların da tepkisini çeken özel sayıyı derginin yayın yönetmeni “Fransa’da Muhammed’in bir karikatürünü yapamaz mıyız? Elbette yaparız. Biz Fransa’da herkesin karikatürünü yapabiliriz. Fransa’da din bir düşünce olarak algılanır. Bu yüzden Karl Marx’ın karikatürünü yapabileceğim gibi Muhammed’in de yaparım” diye savunmuştu. Fransız Müslümanların dergi aleyhine açtıkları davalar ise reddedilmişti.

2013’TE HELAL İLAVE

2013’de ise Charlie Hebdo dergisi, Hz. Muhammed’in hayatını çizgi roman haline getirip dergiyle birlikte ilave olarak dağıtmıştı. Fransa´da satışa çıkan derginin içeriğinde Hz. Muhammed´e karşı alay ve küçük düşürme olmadığını ifade eden derginin yayıncıları, İslam dininin bilinirliğini artırmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

2 Ocak 2013’te satışa sunulan ilavenin önsözünü Fas ve aynı zamanda Fransız vatandaşı dinler sosyoloğu gazeteci Zineb el-Rhazoui yazmıştı. Dergi yetkilileri, ilavenin içeriğinin Müslümanlar tarafından hazırlandığını belirterek, sadece karikatürlerin dergi çalışanlarınca çizildiğini, bu nedenle ilavenin "helal olduğu" görüşünü savunmuştu.

 
   


İŞTE SANİYE SANİYE SALDIRI ANI

Fransız televizyon kanalı iTele, Charlie Hebdo'nun Paris'teki merkezine, 3 kişinin silahlı saldırıda bulunduğunu ve 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişinin de yaralandığını bildirdi. Ölenlerden 2 kişi polis olarak açıklandı.

Televizyonun haberine göre, yüzü maskeli 3 kişi Kalaşnikof tipi silahlarla gazetenin merkezine girerek rastgele ateş açtı. İşte o saldırı anından amatör kameraya yansıyan görüntüler;

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'un de olay yerine hareket ettiği kaydedildi.

27300475.jpg

Yararlananlar arasında bir polis memuru ve binanın önünde bulunan yayaların da olduğu ilk gelen bilgiler arasında yer alıyor. 

HZ. MUHAMMED'İN KARİKATÜRLERİNİ YAPMIŞLARDI

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo iki yıl önce, Hz. Muhammed'le ilgili karikatürler yayınlamış ve söz konusu karikatürler dünya çapında büyük tepkiye neden olmuştı. Karikatüre gösterilen tepki nedeniyle Fransa, 20 kadar ülkedeki diplomatik temsilciliklerini ve diğer resmi kuruluşlarını geçici süreliğine kapatmıştı.

Fransız iTele, saldırganların siyah bir araçla olay yerinden uzaklaştığını ve Porte de Pantin yakınlarında bir aracı durdurarak bulunla kaçmaya devam ettiklerini öne sürdü.

HOLLANDE OLAY YERİNE GİTTİ

Le Monde'un haberinde Cumhurbaşkanı François Hollande'ın olay yerine gideceği ve saat 14.00'te bakanlar düzeyinde toplantı yapılması planlandığı yer aldı.Paris Emniyeti, silahlı saldırı olayının dergi binasının girişinde yaşandığını doğruladı. 

27300442.jpg

Charlie Hebdo 2012’de Hz. Muhammed karikatürleri yayımladı. O dönemde bu karikatür infial yaratmış, alarma geçen Fransa 20 ülkedeki elçilik ve okullarını derginin yayımlandığı cuma günü geçici olarak kapatma kararı almıştı.

HOLLANDE OLAY YERİNE GELDİ

Cumhurbaşkanı Hollande olay yerine geldi ve ilk açıklamayı yaptı.

Hollande; 'Öncelikle her noktada güvenliği sağlamalıyız. Bu fikir ve ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır. Bu saldırı 2012'deki saldırıyla bağlantılı görülüyor. Çok zorlu bir zamandan geçiyoruz. Kimse Fransa'da böyle bir saldırı yapamaz' dedi.

Bu arada İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da olay yerine gitti.Paris Emniyeti, silahlı saldırı olayının dergi binasının girişinde yaşandığını doğruladı. Twitter'da dergi çalışanlarının bazılarının çatıya sığındığını gösteren fotoğraflar paylaşıldı.

SİYAH ARAÇLA KAÇTILAR
Fransız iTele, saldırganların siyah bir araçla olay yerinden uzaklaştığını ve Porte de Pantin yakınlarında bir başka otomobili durdurarak bu araçla kaçmaya devam ettiklerini öne sürdü.


Siyah araçtan inen iki saldırgan, polisle böyle çatıştı.


Saldırganlardan biri, yaralı güvenlik görevlisini böyle öldürdü.

BAŞBAKAN 'TERÖR TEHDİDİ' DEMİŞTİ


Fransa Başbakanı Manuel Valls, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamasında "Ülkemiz hiç olmadığı kadar ciddi bir terör tehdidi altında" demişti.

DERGİNİN SON KAPAĞI

Charlie Hebdo, bugün çıkan son sayısının kapağında Fransız yazar Michel Houellebecq'e yer vermişti. Yazar, üç haftadır Fransa'da büyük tartışma yaratan ve bugün kitapçılarda yer alacak Soumission (İtaat) isimli romanında 2022 yılında Elysee Sarayı'na Müslüman  bir cumhurbaşkanının seçilmesini konu ediyordu. Dergi de bugünkü kapağında yazarın fotoğrafına yer vererek "Sihirbaz Houellebecq'in tahminleri: 2015'te dişlerimi kaybederim, 2022'de de oruç tutarım" ifadelerini kullanmıştı.

27300808.jpg

Charlie Hebdo 2012’de Hz. Muhammed karikatürleri yayımladı. O dönemde bu karikatür infial yaratmış, alarma geçen Fransa 20 ülkedeki elçilik ve okullarını derginin yayımlandığı cuma günü geçici olarak kapatma kararı almıştı.

FRANSA'NIN EN ÜNLÜ KARİKATÜRİSTİ HAYATINI KAYBETTİ

Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine düzenlenen silahlı saldırıda en az 12 kişi yaşamını yitirdi. Ölenler arasında Fransa'nın en ünlü karikatüristlerinden Jean Cabut'nun olduğu da iddia edildi.


Fransa basınında yer alan haberlerde derginin genel yayın yönetmeni Stephane Charbonnier'nin ağır yaralı olduğu, çizer Jean Cabut'nun ise öldüğü bildiriliyor. Uzun süredir ölüm tehditleri alan Charbonnier, polis korumasında yaşıyordu.