BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Fransaya ilk boykot işadamlarından

Ermeni tasarısını geçirmeye hazırlanan Fransa'ya ilk boykotlar işadamlarından geldi.

Abone ol Fransa'nın sözde Ermeni soykırımıyla ilgili yasa girişimine tepkiler çığ gibi büyüyor. Fransız mallarına boykot gündeme gelirken, ilk etapta bu ülkeden ithal tüketim malları frenlenecek.

Fransız Parlamentosu'nda 12 Ekim'de görüşülmesi beklenen Ermeni soykırımı iddiasını reddedenlere ceza öngören yasa tasarısına karşı Türk şirketleri, odalar, sendikalar, tüketici birlikleri ayağa kalktı. Tasarının görüşülmesine 48 saatten az bir süre kalırken, Fransa'nın tutumuna tepkiler ulusal bir boyut kazandı. Türkiye'de ithal Fransız ürünlerini boykot çağrıları hızla yaygınlaşıyor. Fransa'ya sivil toplum örgütlerinin yanı sıra kişisel tepkiler de dikkat çekiyor. Yasa teklifi aleyhine lobi yapmak üzere Zafer Çağlayan başkanlığında bir TOBB heyeti Paris'e gidecek. TOBB heyeti, Fransız işveren temsilcileriyle görüşerek, teklifin kabuledilmesinin Türk ve Fransız ilişkilerine vereceği zarara dikkat çekecek. Fransa'nın, sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısını yeniden gündeme getirmesi karşısında Ankara da, ticaret silahını çekmeye hazırlanıyor. İlk etapta Fransa'dan ithal edilen 500 milyon dolar tutarındaki tüketim mallarının, özellikle lüks tüketim ürünlerinin frenlenmesi, ikinci etapta ise sanayi ürünleri ithalatının alternatif ülkelere kanalize edilmesi üzerinde duruluyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, 2005 yılında Fransa'dan 5.9 milyar dolar ithalat yapılmasına karşın ihracat düzeyi 3.8 milyar dolarda kaldı. 2006 yılınınOcak-Ağustos döneminde Fransa'ya 3 milyar dolarlık mal satan Türkiye, 4.5 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.

ŞARAP-PARFÜM BOYKOTU
İlk 8 ayda Fransa'dan yapılan 4.5 milyar dolarlık ithalatın 4 milyar dolarlık bölümünü sanayi ve madencilik ürünleri oluşturdu. Boykottan etkilenecek tüketim malları ise 500 milyon dolarlık bölümü teşkil etti. Bu dönemde 88 milyon dolarlık dokuma, 13.9 milyon dolarlık giyim, 28 milyon dolarlık mobilya, 2.2 milyon dolarlık seyahat eşyası, 1.5 milyon dolarlık ayakkabı, 72.5 milyon dolarlık gıda ürünü, 23.8 milyon dolarlık içki ve tütünmamulü ithalatı yapıldı. Fransa'ya karşı geliştirilecek ticari önlemlerin, artık Türk şirketi niteliği kazanmış Fransız sermayesi bulunan yatırımları vurmamasına özen gösterilecek.

İhaleye giremesinler
ASO Başkanı Zafer Çağlayan: Fransız işadamlarının iştahını kabartan işler var.Türkiye'deki ihalelere giremeyecekleri ortaya konulmalı.

Boykot çağrısı yapacağız
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan: Üyelerimize Fransızlarla iş yapmama, halkımıza Fransız ürünü almamaları yönünde bir çağrıda bulunacağız.

Makuliyet sınırı aşılmamalı
YASED Başkanı Şaban Erdikler: Tepkilerde makuliyet sınırı aşılmamalı. Aksiyonlarda galeyana gelerek kendimize ceza kesmeyelim.

THYParis'e yolcu taşımasın
Türkmenler Birliği: Fransa'nın tutumunu Türk milleti düşmanlığının ilanı olarak görüyoruz.Cevabını mallarının ebediyen boykotu ile alacak. THY, hiçbir Türk'ü Paris'e götürmemelidir.

Fransa'ya seyahat etmeyelim
Gaziantep Yörük Türkmen Derneği Fransa Milli Mücadele'de Gaziantep'te 6 bin 317 insanımızın yaşamını aldı. Gaziantep halkını Fransız mallarını boykota ve Fransa'ya seyahat etmemeye çağırıyoruz.

Yasa çıkarsa boykot kalıcı
TEKGIDA-İŞ Yönetim Kurulu: Ülke içindeki Fransız şirketleri ile her türlü ithal Fransız malına boykot eylemi başlatıyoruz. 12 Ekim'de, tasarının onaylanması halindeise boykot eylemi kalıcı olacaktır.

İşbirlikleri durdurulsun
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer: İşbirliklerinin gözden geçirilmesi hatta durdurulması noktasında kamuoyu ve iş alemini göreve çağırıyorum.

Her hafta bir mala boykot
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz: 12 Ekim'den başlayarak her hafta bir Fransız malını boykot kapsamına alacağız.Bu sayıyı artırarak sürdüreceğiz.

Ticari ilişkilerimi keseceğim
AGSD Başkanı Canip Karakuş: Yıllardır Fransa'ya hem ihracatım hem de ithalatım var. Yasa geçerse ticari ilişkilerimi sona erdireceğim.

Turgay Ciner uçak siparişini askıya aldı

FİLOSUNDA bir adet Falcon 2000 tipi uçak bulunan Ciner Havacılık, yeni Falcon siparişini askıya aldı. 2007 sonunda teslim edilecek uçağın üreticisi Dassault'u arayan Ciner Havacılık ve SABAH Gazetesi'nin sahibi Turgay Ciner, sözde soykırım yasası Fransa meclisinde görüşülünceye kadar siparişi askıya aldığını, yasanın geçmesi halinde ise siparişi iptal edeceğini bildirdi.










Kaynak:www.sabah.com.tr