BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11
HABER /  DÜNYA

Fransa'ya bir darbede otomotiv devi Ford'dan ülkeden çekiliyor

Akaryakıt zamları protestosu ile boğuşan Fransa’ya bir darbede otomotiv devi Ford’dan geldi. Amerikalı otomobil üreticisi Ford, Fransa'daki üretim faaliyetlerine son vermeye hazırlanıyor.

Abone ol

FRANSA'da faaliyet gösteren Ford'un kararı, şirketin Strazburg merkezli otomobil yan sanayi kuruluşu Punch Powerglide ile anlaşamaması sonrası geldi. Ford'dan yapılan açıklamada, "Son dokuz ay boyunca ve her iki tarafın da çabalarına rağmen, ortaya konan plan önemli riskler içeriyor" ifadesi kullandı.

Ağustos ayında ülkedeki Blanquefort fabrikasını kapatmaya hazırlanan Ford’un bu kararı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u sıkıntıya sokacak gibi gözüküyor. Akaryakıt zamları e ekonomideki genel gidişatı protesto eden Sarı Yelekliler ile karşı karşıya kalan Macron şimdi ise işsiz kalacak Ford işçileri işe yüz yüze gelecek.

İşsiz kalması muhtemel 850 Ford çalışanının Sarı Yelekliler’e katılması söz konusu. Gelişmeler üzerine Fransız hükümeti harekete geçti ancak Ford’u suçlamayı da ihmal etmedi.

Konu ile ilgili Ford yetkilileriyle görüşmek istediğinin belirten Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire, "Son üç gündür Ford'a ulaşmaya çalışıyorum. Fakat, kendilerinde Fransa Ekonomi ve Finans Bakanı ile telefonda bile görüşmeye cesaret yok. Ford'un Borsalarda hisse senetlerinin değerini artırmak için aldığı bu karardan tiksindim" diye konuştu.