BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.513,49
HABER /  GÜNCEL

Fransa'nın yeni turizm umudu 'Napolyon parkı'

Montereau muharebesinin 200. yıl dönümünde açılması planlanan park acaba onbinlerce turisti çekebilecek mi? Bu kadar tartışmalı bir şahsiyetin hayatı nasıl canlandırılacak? Hugh Schofield inceledi.

Abone ol

Fransa tarihinin ünlü lideri Napolyon Bonapart'ın hayatının ve yaşadığı dönemin canlandırıldığı bir eğlence parkı planlanıyor.

Ama park acaba turist çekmekte ne kadar başarılı olabilecek?

İmparator, general, reformcu ve büyük aşkların adamı Napolyon'u hatırlıyor musunuz? Kaderini ellerine alan, orduları Avrupa'yı boydan boya geçip, hem boyun eğdiren hem özgürleştiren o sıradan Korsikalıyı? Peki ya, nasıl Moskova kapılarında durdurulduğunu, Waterloo'da nasıl yenilgiye koştuğunu ve bir adada sürgünde nasıl öldüğünü?

O zaman bu büyük Fransız anısına yapılması planlanan ve yakında Paris'e pek de uzak olmayan bir alanda açılacak park sizin de ilginizi çekebilir.

Napolyon konulu park, çılgın bir yatırımcının hayallerinin ürünü değil; bizzat hükümet, turizm yetkilileri ve Bonapart ailesi tarafından yürütülen ciddi bir proje.

Gerekli paranın toplanacağı varsayımıyla - ki herkes toplanacağına inanıyor, Napolyon'un Ordugâhı adını taşıyacak olan Napolyon Parkı'nın temelleri 18 Şubat 2014 tarihinde, Montereau muharebesinin 200. yıl dönümünde atılacak.

Ne muharebesi dediniz?

Montereau, Napolyon'un savaşlarının en önemlisi sayılamaz. Bir Austerlitz değil örneğin. 1814 Fransa harekâtı sırasında, İmparatorun müttefik ordularının ilerleyişini durdurmaya çalıştığı sırada yaşanan muharebelerden biri.

Paris'in 90 kilometre güney doğusundaki Montereau'da, Napolyon, Avusturyalılara karşı küçük ama çok zekice planlanmış bir zafer kazanmıştı.

Efsaneye göre Napolyon, onun hayatından kaygılanan sadık subaylarına sık sık alıntılanan o meşhur sözleri işte burada söylemişti:

"Korkmayın dostlarım, beni öldürecek mermi daha yapılmadı."

Ne var ki bu zafer savaşın gidişini değiştirmeye yetmemiş; Napolyon bir kaç hafta sonra Fontainebleau'de tahtı bırakmaya mecbur edilmişti.

Fakat muharebe bu kasabanın hafızasındaki önemli yerini hep korudu. İimparatorun at üzerindeki bir heykeli en büyük köprüye bakıyor ve her yıl meraklıları o tarihi günleri canlandırdıkları törenler yapıyorlar.

Ama belki de en önemlisi Montereau'nun, Napolyon'un Fransız toprakları dahilindeki az sayıdaki zaferinden biri olması. Bu nedenle turistik bir Napolyon parkı için ideal bir yer.

Montereau Belediye Başkanı Yves Jego, "Uzmanlar parkta ne tür şeyler yapabileceğimizi araştıracak. Seviyesiz olmamaları, Napolyon'un adına layık olmaları gerekiyor" diyor.

Bu kadar önemli ve dahası tartışmalı bir tarihi şahsiyetin adına bir eğlence parkının nasıl yapılabileceğini hayal etmekte zorlananlar için projeyi savunanların yanıtı da hazır: "Bizi Disneyland ile karşılaştırmayın. Daha çok, Le Puy du Fou'yu düşünün" diyorlar.

Le Puy Du Fou, Fransa'nın batısında, Vendee halkının hikayesinin anlatıldığı bir tarihi park. Açık havada ustalıkla oluşturulan beş alanda yüzlerce oyuncunun katılımıyla muharebeler canlandırılıyor, havaî fişek gösterileri yapılıyor ve park, her yıl 1,5 milyon ziyaretçi çekiyor.

Napolyon Parkı da bunun bir benzerini gerçekleştirebilir.

Plan taslaklarında parkın Fransa, Rusya ve Doğu gibi coğrafi bölgelere ayrıldığını, bazı alanlarda Napolyon'un hayatından "Piramitler" ya da "Moskova önlerinde" gibi sahnelerin canlandırılacağını görüyoruz.

Muharebe sahneleri canlandırılacak, belki park içinde hız treni de olacak.

Parkı planlayanlar ayrıca bilgisayarlı gösterimler ve canlandırmalar da düşünüyorlar.

Hangi Napolyon?

Fransa Turizm Bakanı Frederick Lefebvre, "Konulu bir park gençlere tarih öğretmek için eşsiz bir yol" diye konuştu.

Projenin önde gelen isimlerinden biri de, Napolyon ailesinin şu anda reisi olan Charles Napoleon. Bonapart'ın küçük kardeşi Jerome'un soyundan geliyor.

Charles Napoleon, "Geçmişte insanlar tarihi kitaplardan öğrenirdi. Sonra müzeler, filmler geldi. 21. yüzyılda insanlar tarihi öğrenmek için yeni bir araca ihtiyaç duyuyor. Bu da konulu parklardır" diyor.

Bir sorun da Napolyon'un tartışmalı bir tarihi şahsiyet olması. Farklı insanlar için farklı şeyler ifade ediyor.

Polonyalılar onu kurtarıcı sayıyor ve adını milli marşlarında anıyorlar. Fakat Ruslar için zalim bir işgalcı Napolyon. İspanyollar ona karşı ayaklanmış ve sert şekilde bastırılmış. İtalya'da ise çoğu insan, Avusturyalılarla savaşlarından dolayı onu sevgiyle anıyor.

İngilizlerin ise, uzun yıllar en büyük düşmanları olmuş bu liderle, özel bir ilişkileri var. İngiltere'de tarihle ilgili akademik çalışmalarda bir grup, "küçük general" de denen Napolyon'a çok eleştirel yaklaşır ve onu, Hitler gibi, daha sonraki çağların kader değiştirmeye meraklı savaşçı kişiliklerine ilham kaynağı olduğunu söyler.

Bu görüş, Charles Napoleon'u öfkelendiriyor.

"Winston Churchill'i, Almanya'nın kuzeyindeki kentlere yapılan hava saldırılarında öldürülen 30 bin kişi ile mi yargılıyorsunuz bugün? Tabii ki hayır" diyor.

"Evet, Napolyon savaştı. Fakat Fransız ordularının arkasından yeni kurumlar, yeni yönetimler, yeni kurallar geldi. Her biri Fransız devriminin eşitlik ve adalet kavramlarından esinlenmişti. Bu, fetih yoluyla özgürleştirmeydi." diye sürdürüyor sözlerini.

Fransa'da bile tartışmalı

Ama Fransa'da da, Napolyon ile ilgili görüş ayrılıkları var. Öyle ki tarih derslerinde çocuklara Fransız Devrimi hakkında çok şey öğretiliyor; sonra birden 1871'e ve 3. Cumhuriyet'e atlanıyor.

Mirasının bu kadar tartışmalı olmasının ardında, kuşkusuz Napolyon'un modern Fransa'yı oluşturan bir çok kurumun temellerini atan kişi olmasına rağmen kendisini İmparator olarak taçlandırması ve Avrupa'nın geri kalanına savaş açması var.

Sol açısından problemli konuların başında, Napolyon'un köleliği ve kadınların erkeklere tabiyetini yasallaştırmış olmasını da saymak lazım.

Ama tabii, bir eğlence parkı bu tür konulara girmek zorunda değil.

Mühim olan Fransa'ya onbinlerce ve giderek daha çok sayıda yeni turist çekebilmek. Hintliler, Ruslar, Brezilyalılar ve hepsinin ötesinde Çinliler.

"Çin bizim en önemli potansiyel pazarımız" diyor Atout France adlı turizm kalkınma ajansının başkanı Christian Mantei. "Onun askeri dehasına, destansı kahramanlık hikayesine, kendisini yoktan var etmesine bayılıyorlar. Harika bir marka Napolyon" diye de ekliyor...