BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.394,85
HABER /  GÜNCEL

Suriye Annan Planı'nı kabul etti

Suriye'de bir yıldır süren şiddeti dindirmek için BM özel elçisi Kofi Annan'ın hazırladığı plana Şam yönetimi olumlu yanıt verdi. Dünya başkentlerinde mekik diplomasisi yürüten Annan'a göre önemli olan uygulamada ne yapılacağı.

Abone ol

Suriye yönetiminin Birleşmiş Milletler Özel Elçisi Kofi Annan'ın sunduğu barış planını kabul ettiği açıklandı.

Sözcüsü, Annan'ın bu kararı "şiddet ve kan dökülmesine son verebilecek, muhtaçlara yardım ulaştıracak, Suriye halkının meşru taleplerinin yerine getirilmesi için siyasi diyalog sağlanmasına elverişli ortam yaratacak önemli bir ilk adım olarak gördüğünü" söyledi.

Annan'ın 10 gün kadar önce Suriye yönetimine sunduğu ve şimdi dünya başkentlerinde ele aldığı altı maddelik plan, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın yerleşim merkezlerinden askerlerini çekmesini, tüm tarafların çatışmalara en azından günde iki saat ara vererek insani yardımın ulaşmasına olanak vermesini, yönetimin isyan sürecinde gözaltına aldığı kişileri serbest bırakmasını öngörüyor.

Bu adımları atması için Şam yönetimine bir takvim dayatılmazken, Cumhurbaşkanı Esad'a görevden ayrılma çağrısı da yapılmıyor.

Sözcü Ahmed Fevzi, planın başarısının uygulanışında yatacağını vurguladı, Annan'ın tüm taraflarla her düzeyde işbirliğini sürdüreceğini söyledi.

Şiddeti Arap Birliği'nin sevkettiği gözlemci denetimleri ile dindirmeyi öngören daha önceki bir girişim başarı getirmemişti.

Bazı Suriyeli muhalif gruplar da Annan'ın girişimini yönetime baskıyı sürdürmesi için zaman kazandıran bir fırsat olarak değerlendiriyor.

Annan Çin'de destek arıyor

Hem BM hem de Arap Birliği'ni temsil eden Annan halen şiddete son verilmesi için hazırladığı plana destek almak üzere Çin'de temaslarını sürdürüyor.

Gerek Çin, gerekse Annan'ın girişimlerinin bir önceki durağı olan Rusya'nın plana olumlu yaklaşmasının, Şam yönetimini ikna etmiş olabileceği düşünülüyor.

İki ülke daha önce Şam yönetimini kınayan BM karar tasarılarını veto etmişti.

Her iki ülkenin yönetimleri de metinlerde 'yönetim değişikliği'ne kapıyı aralayacak herhangi bir ifade bulunmamasını istiyordu.

Annan, Pekin'e yola çıkarken yaptığı açıklamada krizin uzamasına izin verilemeyeceğini esmekte olan dönüşüm rüzgarlarının dinmeyeceğini söyledi, ancak bir takvim oluşturmak için tüm tarafların rızasının gerektiğini vurguladı.

Annan'ın temasları sonrasında Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev de girişimi bütünüyle desteklediğini çünkü bunun 'Suriye'nin uzun ve kanlı bir iç savaşın önüne geçmek için son fırsat' olduğunu söyledi.

Suriye'de Beşar Esad yönetiminin siyasi baskıları aleyhinde bir yıl önce başlayan gösteriler ve bunu izleyen şiddet, BM rakamlarına göre sekiz bin kişinin ölümüne yol açtı.

Muhaliflerin İstanbul toplantısı

Suriyeli muhalif gruplar ise 1 Nisan'daki 'Suriye'nin Dostları' toplantısı öncesinde, daha bütünlüklü bir yapı oluşturabilmek için İstanbul'da görüşmeler yapıyor.

Muhalif örgütlerin çatı kuruluşu olan Suriye Ulusal Konseyi amaçlarını "Suriye muhalefetinin rejimin diktatörlüğüne son vermek ve çoğulcu sivil ve demokratik bir devlete kavuşma nihai amacını gerçekleştirmek için ortak hedefler belirlemek" olarak ifade ediyor.

BBC'nin İstanbul'daki muhabiri Jonathan Head, Tunus'ta yapılan ilk 'Suriye'nin Dostları' toplantısının genel olarak başarısız görüldüğünü, bunun ötesine geçebilmek için öncelikle daha tutarlı ve bütünlüklü bir muhalefet gerektiğini belirtiyor.

Ülkede şiddet ise sürüyor. Muhalif kaynaklara göre dün, ülkenin orta kesimindeki Humus kenti bir kez daha bombardımana hedef oldu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı kuruluş Halidiye semtinde açılan havan topu ateşinde en az beş sivilin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalar Lübnan-Suriye sınırına da sıçradı. Bölgedeki gazeteciler ve Lübnan ordusu El Cura yakınında Suriye ordusunca atılan bir top mermisinin Lübnan tarafında bir binaya isabet ederek hasara yol açtığını bildirdi.

Suriye askerlerinin kaçan silahlı isyancıların peşinden sınırı geçtiği haberleri ise doğrulanmadı.

Suriye resmi haber ajansı ise Cumhurbaşkanı Esad'ın ay başında çok şiddetli çatışmalara sahne olan Humus'un Bab-ı Amr semtini ziyaret ettiğini duyurdu, ancak fazla ayrıntı verilmedi.

Ayrıca askerlik yaşındaki erkeklerin Suriye'den ayrılmasına bazı kısıtlamalar getirildi.

18-42 yaş grubundaki erkeklerin şimdi askerlik dairesi ve göçmenlik merkezlerinden ek izin belgeleri alması gerekiyor.