BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.412,65
HABER /  GÜNCEL

Fransa'da yüzde 75'lik vergiye mahkeme engeli

Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 1 milyon euro üzerinde kazananlara getirmek istediği yüzde 75 oranındaki vergi Anayasa Mahkemesi'nden geri döndü.

Abone ol

Fransa'da Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande'ın en üst düzey gelir grubuna getirdiği yüzde 75 oranındaki vergi Anayasa Mahkemesi'nden döndü.

Mayıs ayında iktidara gelen Hollande'ın 1 milyon euro'nun üzerinde kazananlara yeni yıldan itibaren uygulamaya sokmak istediği yüzde 75'lik vergi, Sosyalist liderin en dikkat çekici politikalarından biriydi.

Anayasa Mahkemesi, yeni vergiye yüksek olduğu için değil, haneler arası eşitsizliğe yol açabileceği için karşı çıktığını açıkladı.

Mahkeme, haneler yerine doğrudan bireyleri hedeflediği için eleştirdiği yüzde 75'lik verginin hesaplanmasında kullanılacak metodları da anayasaya aykırı buldu.

Gözlemciler, Hollande'ın sadece iki yıl geçici olarak uygulamak istediği yüzde 75'lik verginin ekonomiye sağlayacağı katkı konusunda bölünmüştü.

Kimileri, sadece 1500 zengin Fransızı etkileyeceği için yeni verginin öneminin büyük oranda sembolik kaldığını söylüyordu.

İş dünyasının tepkisini çeken yüzde 75 vergi planı, bazı Fransız zenginlerin ülkeyi terkedecekleri tehditlerine yol açmış ve Fransa'da hararetli bir tartışma başlatmıştı.

Aktör Gerard Depardieu'nun yeni vergi nedeniyle Belçika'ya taşınacağını duyurması Fransız solundan öfkeli tepkiler aldı.

Bankacılık ve finans gibi yüksek gelir grubunu temsil eden sektörlerden çok sayıda Fransızın yurtdışına kaçacağı yönünde yoğun spekülasyon yapılıyordu.

Ancak Cumhurbaşkanı François Hollande, ekonomik krize karşı birçok Avrupa ülkesinde yürürlüğe giren kemer sıkma politikalarını eleştirerek, borç yükününün kamu harcamalarında kesinti yerine vergilerin yükseltilmesiyle aşılabileceğini savunuyor.