BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Fransada bakire depremi!

Gelinin bakire çıkmaması ülke sorunu haline geldi. Fransa ayaklandı. Herkesi korku saldı. Bakın olaylar nasıl gelişti?

Abone ol

'Fransa’da önceki gün bekareti konusunda eşini aldatan Müslüman kadının evliliği, kocasının başvurusu üzerine geçersiz kılınmıştı.  Ancak konuyla ilgili tartışma giderek büyüyor. Yargı çevreleri kararı “yasalarla uyumlu” olarak yorumlarken, siyasetçiler ve kadın hakları dernekleri tepki gösteriyor.

KARISI BAKİRE ÇIKMADI, EVLİLİK İPTAL EDİLDİ

Fransa'nın Lille kentindeki olayda Mahkemesi, 30'lu yaşlarda Müslüman olduğu belirtilen, ancak hangi ülke vatandaşı olduğu açıklanmayan damadın, "eşinin kendisine bakirelik konusunda yalan söylediği ve bu yalan üzerine evliliğin inşa edilemeyeceği" yaptığı başvuru üzerine evliliği iptal etmişti.

BASKI YÜZÜNDEN YALAN SÖYLEDİ

Mahkeme, gelinin yalan söylemesini iptal için gerekçe gösterirken, kadın hakları dernekleri, "aile ve toplum baskısı yüzünden gelinin bu tür bir yalan söylemesinin cezalandırılmasının yanlış ve kötü örnek olacağı" düşüncesinde.

ADALET BAKANI'NA TEPKİLER BÜYÜYOR

Mahkeme kararına, insan hakları ve kadın dernekleri ile sol partilerin tepkisi de giderek artıyor.

Mahkeme kararı, iktidardaki merkez sağ partisinde de derin görüş ayrılıklarına yol açarken, "kararın yasaları uygun olduğunu" savunan Adalet Bakanı Rachida Dati'ye tepkiler büyüyor.

EMSAL DAVA OLMASINI ENGELLEMEK İÇİN

İktidar partisinde de Lille mahkemesi kararının içtihat oluşturmasını engellemek için yasal düzenleme yapılması çağrısında bulunanların sayısı giderek artıyor.

KARAR LAİKLİK İLKESİNE AYKIRI

Mahkeme kararı insan ve kadın haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirilirken, Liberation gazetesi, bu kararın laiklik ilkesine de aykırı olduğu yorumlarını öne çıkardı.

Gazete, "mahkeme kararında dine atıfta bulunulmamasına rağmen, yargının dini unsurlara bakarak verdiği kararın laiklik ilkesine de aykırı olduğunu" savunan bir hukukçunun görüşüne geniş yer verdi.

EVLİLİK NASIL İPTAL OLUYOR?

Fransa'daki içtihatlara göre eşin, daha önceki evliliğini gizlemesi, fuhuş yaptığını saklaması, hangi ülke vatandaşı olduğu hakkında yalan söylemesi veya normal cinsel ilişkiye giremediğini söylememesi halinde evlilik iptal edilebiliyor.