BIST 9.133
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,55
HABER /  GÜNCEL

Fransa Meclisi: Filistin devlet olarak tanınsın

Parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis, Filistin devletinin tanınmasına yönelik önergeyi kabul etti. Milletvekilleri bağlayıcılığı olmayan önergeyle Fransız hükümetine çağrıda bulunmuş oldu.

Abone ol

Fransa Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis, Filistin devletinin tanınmasına yönelik önergeyi 151'e karşı 339 oyla kabul etti. Milletvekilleri bağlayıcılığı olmayan önergeyle Fransız hükümetine çağrıda bulunmuş oldu.

Kararın Filistinliler için sembolik önemi büyük.

Fransa hükümeti ise Filistin devletinin kurulmasını gerektiğini ancak şu anda böylesi bir gelişme için erken olduğunu savunuyor.

Paris yönetimi Avrupa Birliği politikası ile paralel biçimde öncelikle Orta Doğu'da barış görüşmelerinin tekrar başlamasını istiyor.

Daha önce İngiltere ve İspanya'da da benzer önergeler kabul edilmişti.

İsveç Filistin devletini tanımıştı

Filistin'i devlet olarak tanıyan AB ülkesi ise İsveç'ti.

Fransa Ulusal Meclisi'nin kararının İsrail'in tepkisini çekmesi bekleniyor.

Filistinliler Gazze'de ve Batı Şeria'da başkenti Doğu Kudüs olacak bir devlet kurmak istiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 2012'de Filistin'in tam üyelik başvurusunu oylamış ve uluslararası toplum nezdinde Filistin bağımsız bir devlet olarak tanınmıştı.

Ancak BM'nin Filistin'i devlet olarak tanımasından bu yana Avrupa Birliği (AB) de, Avrupa ülkelerinin çoğu da, Filistin devletini tanıma yolunda bir adım atmamıştı.