BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'Fransa Mali'deki isyancıları durdurmaya hazır'

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mali'nin kuzey bölgelerini kontrolleri altına alan İslamcı militanların saldırılarını sürdürmesi halinde karşı koymaya hazır olduklarını bildirdi.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mali'nin kuzey bölgelerini kontrolleri altına alan İslamcı militanların saldırılarını sürdürmesi halinde devreye girip karşı koymaya hazır olduklarını bildirdi.

Mali Cumhurbaşkanı Dioncounda Traore'nin, isyancı güçlerin saldırılarına karşı koymak için yaptığı yardım çağrısına yanıt veren Hollande, Fransa'nın askeri desteğinin BM tarafından yetki verilmesiyle gerçekleşebileceğini vurguladı.

Daha önce BM Güvenlik Konseyi, yaptığı olağanüstü toplantıda Mali'de kısa süre içinde Afrika ülkelerinin öncülüğünde bir uluslararası güç konuşlandırılması çağrısında bulunmuştu.

Geçen Nisan'da Mali'nin kuzey bölgelerini ele geçiren İslamcı güçler, son dönemde yeni kazanımlar elde ettiklerini savunuyor.

BM, kuzey bölgelerinin geri alınması için Mali'ye 3000 dolayında asker gönderilmesini onayladı ama bu güçlerin Eylül'den önce ülkede sevkedilmesi beklenmiyor.

Hollande, isyancı güçlerin Mali yönetimine ölümcül bir darbede bulunmaya hazırlandığını kaydetti ve "Fransa, Afrika'daki ortakları gibi, bunu kabul edemez. Ben de, Afrikalı ortaklarımızla birlikte Mali yetkililerin taleplerine yanıt vermeyi kararlaştırdım. Bunu, BM Güvenlik Konseyi'nin kararları çerçevesinde yapacağız. Teröristlerin saldırıları sürerse, bunu durdurmaya hazır olacağız." dedi.

Hafta başında İslamcı militan grup Ensar el-Din, önemli kentlerden Konna'ya girdiklerini ve daha güneye doğru ilerlemeyi hedeflediklerini açıklamıştı. Mali ordusu ise bu açıklamayla ilgili yorum yapmayı reddetti.