BIST 10.199
DOLAR 32,34
EURO 34,93
ALTIN 2.399,91
HABER /  GÜNCEL

Fransa Hindistan'da nükleer reaktör inşa edecek

Dünyanın ABD'den sonra en büyük ikinci nükleer enerji üreticisi olan Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 4 günlük Hindistan ziyaretini 10 milyar dolarlık imzayla taçlandırdı.

Abone ol

Fransa'nın Hindistan'da iki nükleer reaktör kurmasını öngören anlaşma Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh tarafından imzalandı.

Böylece savunma, dışişleri ve maliye bakanlarının yanı sıra 60 işadamıyla Hindistan'a 4 günlük bir ziyaret düzenleyen Sarkozy 10 milyar dolarlık büyük bir anlaşmaya imza attı.

1 milyar 200 milyonluk nüfusu ve hızla büyüyen ekonomisiyle Hindistan enerjiye adeta aç ve ihtiyacının çok az bir bölümünü nükleer teknolojiden sağlıyor.

22 reaktörü bulunan Hindistan nükleer enerji üretimini arttırmak istiyor.

Hindistan'ın bu ihtiyacının önümüzdeki 15 yıl içinde 100 milyar doların üzerinde bir pazar yaratacağı tahmin ediliyor.

Fransa ise Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından dünyanın en büyük ikinci nükleer enerji üreticisi.

Paris Hindistan'ın talebini karşılamada öncü bir rol üstlenerek uluslararası nükleer enerji sektörünü canlandırmayı hedefliyor.

Küresel ısınma ile ilgili kaygılar ve artan enerji fiyatlarının da zaten nükleer enerji sektörüne avantaj sağladığı belirtiliyor.

Hindistan'da nükleer enerji kullanımının artmasının, ülkedeki kirliliği azaltmanın yanı sıra uluslararası petrol ve doğal gaz talebini de aşağıya çekmesi umuluyor.

Son dönemde Hindistan'a ilgisi artan Fransa, ülkenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine de destek vermişti.

Ancak Hindistan'a ihracat fırsatı kollayan tek ülke Fransa değil.

Yakın zamanda Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron da büyük ticaret heyetleriyle bu ülkeyi ziyaret etti.

Hindistan önümüzdeki haftalarda da Rusya ve Çin liderlerini ağırlayacak.