BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Ford: Serbest ticaret iş kaybına yol açar

Ford, bazı Asya ülkeleriyle yapılan serbest ticaret anlaşmalarının Avrupa'da iş kaybına yol açacağı uyarısında bulundu.

Abone ol

Ford otomotiv şirketinin Avrupa'daki operasyon sorumlusu, bazı Asya ülkeleriyle yapılan serbest ticaret anlaşmalarının Avrupa'da iş kaybına yol açacağı uyarısında bulundu.

Yetkili Stephen Odell BBC'ye yaptığı açıklamada, yeni bir anlaşma uyarınca Avrupa'nın son 11 ayda Güney Kore'de imal edilmiş 450 bin adet otomobil ithal ettiğini bildirdi.

Buna karşılık, Avrupa'dan Güney Kore'ye ihraç edilen otomobil sayısı 75 binde kaldı.

Mevcut anlaşmaların "dengesiz"liğinden yakınan Odell, "Kore ile ticari ilişkileri engelleyen ticaret dışı engeller" olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği, Japonya ile de benzer serbest ticaret anlaşmaları yapılmasını öngörüyor.

Fakat Ford yetkilisi Odell, bunun Avrupa otomotiv sanayiinin karşı karşıya olduğu sorunları daha da ağırlaştıracağını ve Avrupa'daki fabrikalardan işçi çıkarılmasına yol açacağını belirtti.

Japonya'da şu anda iki milyon araçlık kapasite fazlalığı olduğunu söyleyen Odell, "Buna aşırı gerilmiş, fazla kapasiteli bir Avrupa'yı eklediğinizde bu durum iş kaybına yol açar" dedi.

Avrupa'da otomobil satışları mali kriz öncesi dönemde 18,5 milyon adet iken bu yıl 14 milyona düşmesi bekleniyor.

Fazla kapasite

Ford'un Avrupa operasyon sorumlusu Odell, Avrupa'nın 20 milyon otomobil üretme kapasitesinde olduğunu, fakat talebin bunun çok altında gerçekleştiğini söyledi.

Sanayi uzmanları, satılandan fazla üretim yapıldığı için otomobil şirketlerinin bazı fabrikaları kapatmak zorunda kalacağını belirtiyor.

Odell, otomotiv sanayiinde bazı zor kararların alınmak zorunda olduğunu belirtiyor.

Geçen hafta Ford 2012'nin ilk çeyreğindeki kârını 1,4 milyar dolar olarak açıklamıştı.

Avrupa çapında 149 milyon doları bulan zararı yüzünden şirketin net kârında düşüş gözlenmişti.

Ford bu yıl da Avrupa'da 500-600 milyon dolar zarar etmeyi bekliyor.

Korumacı politika mı?

Ekonomik gerileme ve euro krizinin devam etmesi nedeniyle tüketiciler harcamalarını kısınca otomobil satışları da düştü.

Ford temsilcisi Odell'in yorumlarını bazı çevreler korumacı olarak değerlendirebilir; fakat Odell durumun böyle olmadığını belirtiyor.

Ford'un serbest ticareti savunduğunu, ama bunun dengeli ve adil bir serbest ticaret olması gerektiğini söyleyen Odell, "Avrupa'nın imalat yapması lazım, insan istihdam etmesi ve eğitmesi lazım. Bu nedenle sanayisini eşitsiz ve dengesiz ticaret analaşmalarına teslim edemez" dedi.