BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Unakıtan gensorusu reddedildi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen gensoru önergesi reddedildi. Oylamada muhalefet beklediği desteği bulamadı

Abone ol

CHP'nin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında Galataport ihalesi ve mal bildirimiyle ilgili verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması TBMM'de reddedildi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması TBMM’de 179’a karşı 344 oyla reddedildi. Oylamada bir milletvekili de çekimser oy kullandı.

TBMM Genel Kurulu’nda, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkındaki gensoru önergesi görüşülürken, CHP Hz. Muhammed ve Hz. Ömer’den hadis örnekleri vererek de AKP’li milletveklilerini ikna etmeye çalıştı.

Mecliste konuşan Unakıtan ise CHP Genel Başkanı Baykal'ın oturduğu evlerin tapusunun olmadığını öne sürdü.

MECLİSTE SICAK SAATLER

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP milletvekillerinin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında, "Galataport ihalesi ve mal bildirimi-banka hesapları konularında görevini kötüye kullandığı, ihaleye fesat karıştırdığı, ticari sır ve bankacılık sırrı kurallarını ihlal ettiği, kişi ve kurumlara yönelik olarak iftirada bulunduğu, suç uydurduğu, kamu gücü ve yetkisini, siyasi ve kişisel sebeplerle sorumsuz bir şekilde kötüye kullandığı, bu suretle kamuyu zarara uğrattığı ve yanlış bilgilendirdiği" iddiasıyla verdiği gensoru görüşüldü.

CHP lideri Deniz Baykal, gensoru görüşmelerine başlanırken salona girerken, Başbakan Erdoğan, CHP ve ANAP sözcülerinin konuşmaları bittikten ve AKP sözcüsü kürsüye çıktıktan sonra Genel Kurul’a girdi.

KÜRSÜDEN CEMAAT FOTOĞRAFI

Daha sonra "Unakıtan’ın Başbakan ile yakınlığı var mıdır?

Birileri kayrılmasını rica etti mi? Başbakan’ı ’Kemal abi’ söylemine götüren aralarındaki bağ nedir?" sorularını soran Koç, bunun ardından kürsüde Başbakan Erdoğan, Maliye Bakanı Unakıtan ve bir cemaat önderinin birlikte çekilmiş bir fotoğrafını kürsüden gösterdi.

Unakıtan’ın "kendi kendini aklayan bir bakan manzarası çizdiğini" söyleyen Koç, Unakıtan’ın kaçak villalarına da değindi.

Koç, Maliye Bakanı Unakıtan’ın eşinin İstanbul Mertel’de gümrükten el çektirilmiş bir arabayla kaza yapması, Unakıtan’ın bakanlığından önce işletmelerine ceza yazan belediyelere bakan olduktan sonra para ve kamyon dağıtarak bu cezayı sildirmesi iddialarını anlattı.

HZ. ÖMER’DEN MUM IŞIĞI ÖRNEĞİ

CHP Grup Başkanvekili Koç, konuşmasında Hz. Ömer’in barakada devletin hesabını bir mum ışığıyla tutması ve bir kişinin yanına gelerek selam vermesinden bir süre sonra mumu söndürerek, "Ben senin özel işin için geldiğini biliyorum.

Özel işin için geldiğinde bana bu mumu yakma hakkı yok" dediğini anlattı. Koç, AKP milletvekillerine "Bu geleneği sürdürmekle övünüyorsunuz ve herkesin gözünün içine baka baka grup olarak Maliye Bakanına katlanıyorsunuz?" diye seslendi.

Koç, Bakan Unakıtan’ın şahsi işleri nedeniyle devlete zaman ayıramadığını da belirterek, AKP milletvekillerinin bunu da Başbakan Erdoğan’a iletmelerini istedi. Koç, buna örnek olarak da Avea-Telekom arasındaki ara bağlantı sözleşmesinde, Telekom’un 80 trilyonunun tahsil edilememesi ve bu alacağın Telekom’un yeni sahiplerine kalmasını gösterdi.

HZ. MUHAMMED’DEN HADİS

Koç, konuşmasında, bazı ülkelerde Maliye Bakanlarının basit gerekçelerle bile istifa etmelerini örnek gösterirken, Türkiye’nin önemli siyasetçilerinden Osman Bölükbaşı’nın sık sık söylediği bir Kırşehir Atasözü’nü de anımsattı. Koç, bu atasözünde, "Dede koruk yerse torunun ağzı kamaşır" denildiğini anımsatarak, "Abisi devamlı koruk yiyor başbakanın ağzı hala kamaşmıyor. Bunu anlamak mümkün değil" şeklinde dedi.

Koç, konuşmasını bitirerken, Hz. Muhammed peygamberin "Öyle bir devir gelecek ki insanoğlu aldığı şeyin haram mı helal mı olduğuna hiç aldırmayacak, böylelerinin hiçbir duası kabul olunmayacak" hadisini anımsattı.

UNAKITAN'DAN BAYKAL'A SUÇLAMA

Maliye Bakanı Unakıtan Çamlıca'daki konutuna ilişkin iddialara cevap verirken CHP lideri Baykal'ın konutu hakkında ilginç açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar:

Çamlıcadaki evler konusunda ise hakkımda yürütülen karalama kampanyasının bir neticesi. Ben o evde 23 senedir oturuyorum. Yapmak için parasını verdim tapumu aldım. Ruhsatımı aldım. İkinci evimi de 97 senesinde yaptım. Ben aldığımda burası sit alanı değildi.

Ben aldığımda yüzde 25’de ruhsat verdiler. 4 ev de yapabilirdim. Sonradan oranın imar planlarına göre orada bir ev daha yapma hakkım var. Fakat o planların Büyükşehir’den ve Üsküdar belediyesinden geçmesi uzayınca benim ev kaçak duruma düştü. O planlar belediye meclisenden oy birliği ile geçti. Madem kaçaktı niye oy verdiler. Oradaki binlerce insanını maduriyeti giderildi. Bu havalarla milleti kandıracaklar. Ama millet yemiyor. Sayın Baykal Angora evlerinde oturuyorsunuz o evlerin tapusu var mı ruhsatı var mı hayır yok. O evde kaçak yaptığınız yapılar var mı. Evet var sizin bazı milletvekillerinin de kaçak yerleri var.
Baykal’ın orda bahçesi var. O bahçe kamuya ait ama Baykal kamuya ait araziyi kendi arsasının içine alıyor. Baykal arazi alıyor, o arazi sonra arsaya dönüyor. Arsama işlem yaptıysam istifa ederim diyordunuz. 18 kez işlem yapılmış. Buyurun istifa edin.