BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,79
ALTIN 2.429,60
HABER /  GÜNCEL

Polat çuvalı geçiremedi

Krutlar Vadis- Irak filmi herkesin dilinde. Filme değişik yorumlar ve tepkiler geliyor. Filim sadece ABD karşıtı mı? Yazar Fikret Bila filmi seyretti ve izlenimlerini aktardı.

Abone ol

Milliyet yazarı Fikre Bila izlediği olay film köşesinde okurlara aktardı.

Yazı: Fikret Bila
Kaynak:  

-Kurtlar Vadisi Irak filmi geniş yankı uyandırdı. Televizyon dizisi olarak da sinema filmi olarak da büyük ilgi gördü.
Kurtlar Vadisi Irak filmiyle ilgili saptamalarımızı ve izlenimlerimizi paylaşalım:

Atatürk yok

Başına çuval geçirilmesini kabullenemeyen ve intihara karar veren üsteğmenin odası...
Üsteğmen intihar etmeden önce, Polat Alemdar'a makamı olduğu anlaşılan masasından mektup yazıyor. Makam masasının arkasındaki duvarda iki madalya görünüyor. İstiklal Madalyası'nı andıran, çerçeve içinde, biri sağda biri solda iki madalya. Böyle bir odada insanın gözü iki madalya arasında Atatürk portresi arıyor. Ama yok. Onun yerine Kapadokya'yı andıran bir manzara görüntüsü var. Üsteğmenin arkasında bir Atatürk resminin olmayışı olağan sayılmaz. Hele bu oda bir bölük komutanının odasını andırıyorsa...

İntikam da yok

Filmin teması çuvalın intikamını almak. ABD askerlerinin kafasına çuvalı geçirivermek, onları da aynı duruma düşürmek. Ancak, Polat bunu başaramıyor. ABD'li görevliyi karşısına oturtuyor, çantadan çuvalları çıkarıyor. Patlayıcı yerleştirdiği oteli havaya uçurmamanın karşılığı olarak ABD'li görevli (herhalde çuvalcı Albay Mayville'i simgeliyor) ve askerlerinin başlarına çuvalları geçirip otelden çıkmalarını istiyor. Çuvalı ABD'linin yüzüne atıyor. Ama ABD'li çuvalı başına geçirmediği gibi otele getirttiği çocuklar sayesinde Polat'ın planını bozuyor. Polat ve adamları, ABD'lilerin başına çuvalı geçiremeden oteli terk etmek zorunda kalıyorlar. Restleşmeyi ABD'li kazanıyor.

Tarikat var

Türk askerinin intikam filminde Atatürk yok ama tarikat var. Bol zikir görüntüleri. Tarikat lideri canlı bomba olmaya karşı. Buna karşın bir canlı bomba eylemi var. Ayrıca, Iraklı direnişçilerin ABD'li gazetecinin başını kesme eylemine müdahale ediyor. Direnişçileri azarlıyor. Gazeteciyi kurtarıyor. Canlı bomba olmanın da baş kesmenin de İslamda yeri olmadığı mesajını veriyor. Tarikat lideri o kadar etkili ki, Türkmen lidere karşı Arap liderle iş çeviren, ABD'li ile tam işbirliği içindeki Kürt lider, ABD'linin tarikat liderine karşı harekete geçme talimatını, geri çeviriyor. Konu tarikat lideri olunca "Kürt sorunu" çözülüveriyor.

Hükümet ve Genelkurmay

ABD'li görevlinin Türkiye'yi aşağılayan sözlerinden, genel olarak AKP iktidarı, özel olarak Dışişleri ve Genelkurmay da nasibini alıyorlar. ABD'li alaycı bir üslupla, Türkiye'nin kırmızı çizgilerini sildiklerini, Ankara'nın Irak politikasının içine ettiklerini, Türklerin süreç boyunca para pazarlığı (at pazarlığı haberleri) yaptığını, Türklerin iç çamaşırlarının lastiğini bile ABD'nin verdiğini söylüyor ve "Daha ne istiyorsunuz?" diye aşağılıyor.
Polat bu mesajların hiçbirini üstüne almıyor. "Adreslerine" gönderiyor, "Ben" diyor "politikacı, asker, diplomat değilim (sadece) Türküm." ABD "fırça"sı yerlerini buluyor.

Anti-Amerikancılık

Filmde anti-Amerikancılık yok mu? Var. ABD askerlerinin düğünü basıp masum çocuklar dahil insanları öldürmeleri, esir aldıkları insanları kamyonda taramaları, Ebu Gıreyb Cezaevi'nden yansıyan gerçek görüntülere yakın işkence sahneleri, gözü dönmüş ABD askeri tiplemeleri, esirlerin iç organlarını çalan Yahudi ABD'li doktor, böbreklerin gönderileceği adreslerin New York, Tel-Aviv, ve Londra oluşu.

Sonuçta Polat, Türk askerinin başına çuval geçiren -film boyunca sivil görünen- ABD'liyi kalbinden hançerleyerek öldürüyor ama başına çuval geçirmiyor.
Kurtlar Vadisi Irak, ABD karşıtlığı yapıyor ama Türkiye'yi de iyice hırpalıyor.