BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,76
ALTIN 2.407,96
HABER /  GÜNCEL

Abdi İpekçi ödülü Ağca'ya

İpekçi ailesinin avukatı Turgut Kazan, bayramda tahliye edilecek olan Mehmet Ali Ağca’nın Abdi İpekçi suikastı nedeniyle neredeyse ödüllendirileceğini belirtti.

Abone ol

Kazan ’İtiraz edeceğiz ama sisteme göre taraf değiliz. Hüküm kesildikten sonra ne kadar yatılacağı devlet ile hükümlü arasındaki konu. Bunu da tartışırız ama 9 günlük tatilde kiminle tartışacağım’ dedi.

ABDİ İpekçi suikastının sanıklarından Mehmet Ali Ağca’nın tahliye edileceğine ilişkin haberler üzerine İpekçi Ailesi’nin avukatı Turgut Kazan, "10 yıl yatması gereken Ağca, 6 yılda serbest bırakılamaz" dedi. Kazan, bayram tatili nedeniyle Ağca’nın tahliye kararına itiraz edemeyeceklerini bildirdi.

Papa’yı İtalya’da öldürmeye kalkınca 20 yıl hapis yatan Ağca’nın Türkiye’ye iade edildikten sonra Abdi İpekçi suikasti nedeniyle neredeyse ödüllendirileceğini vurgulayan Turgut Kazan, şunları söyledi: "Turgut Özal zamanında çıkan 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun Geçici 1. maddesine göre Ağca’nın, Abdi İpekçi’yi öldürmekten 10 tam yıl yatması gerekirdi. Ama Türkiye’de inanılmaz şeyler yapılıyor. İdam cezası 36 yıl sayılarak bunun 10 yılı Rahşan Affı ile düşürülüyor. 20 yıl da İtalya’da yatmış olmasını ekliyorlar, 6 yıl da burada yattı deyip tahliye etmek istiyorlar. Bu çözüm, yasaya uygun değildir. Sadece İpekçi’yi öldürmekten 10 yıl yatması gerekiyor. İdam hükümlüsü için böyle hesaplar yapılamaz. İtiraz edeceğiz ama Türkiye’deki sisteme göre taraf değilsiniz. Hüküm kesildikten sonra ne kadar yatacağı konusu, devletle hükümlü arasındadır, deniyor. Bunu da tartışırız ama dokuz günlük tatilde bunu kiminle tartışacağım?"

TÜRK ADALETİNE MÜTEŞEKKİR

Ağca’nın avukatı Mustafa Demirbağ ise müvekkilinin cezasının "Rahşan Affı" olarak bilinen 4616 sayılı Şartlı Salıverme Yasası’ndan 10 yıl düşürüldüğünü, 20 yıl İtalya’da ve 5 yıl 6 ay 27 gün de Türkiye’de hapis yatması nedeniyle 12 Ocak’ta tahliye edileceğini belirtti. Demirbağ, bu nedenle müvekkilinin Türk adaletine müteşekkir, Vatikan’dan yapılan açıklamalardan da hoşnut olduğunu açıkladı. Demirbağ, Ağca’nın askerlik konusunda "Her Türk vatandaşı gibi vatani görevimi seve seve yapacağım" dediğini kaydetti, nişanlı oldukları bilinen Rabia Özden ile aralarında şu anda hiçbir bağ olmadığını da ifade etti.

Belki kızım da evine dönecek

22 Haziran 1983’te Mehmet Ali Ağca’yı cezaevinden kurtarmak için kaçırıldığı iddia edilen ve Vatikan’da çalışan bir memurun kızı olan Emanuela Orlandi’nin annesi Maria Orlandi, "Ağca’nın tahliyesinin ardından, hálá yaşadığına inandığım kızım evine dönecektir. Buna inanıyorum" dedi.

ÖZÜR BİLE DİLEMEDİ

Vatikan’da 1979-88 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Kardinal Achille Silvestrini Türk mahkemesinin tahliye kararına saygı duyulduğunu söyledi. Ancak Ağca’nın Papa’yı vurduğu için hiçbir zaman alenen özür dilemediğine dikkat çekerek "Pişmanlık da duymadı, hep iki yüzlülüğü benimsedi" ifadelerini kullandı.

Hayatın tadını çıkaracak

PAPA 2’nci Jean Paul’e suikast girişimi ve Abdi İpekçi suikastinden yıllarca hapis yatan Mehmet Ali Ağca’nın, iyi hal nedeniyle cezası dolmadan tahliye edileceğiyle ilgili haber, İtalya’da manşetlere taşındı. La Repubblica Gazetesi’ne konuşan Ağca, "Çok mutluyum. Bundan sonra hayatın tadını çıkaracağım" dedi.

"Corriere della Sera Gazetesi" ise Mehmet Ali Ağca’nın ilk iş olarak Fatima’ya gidip 20’nci yüzyılın başında Meryem Ana’nın üç çoban kardeşe göründüğü yerde 10 gün süre ile dua edeceğini iddia etti.

BULGAR BAĞLANTISI

Gazeteler, Ağca’nın Papa’ya suikast girişiminden sonra birçok çelişkili açıklama yaparak kafaları karıştırdığını, hatta kendisini Mesih ilan ettiğini hatırlatarak, "En tutarlı gerçek, Bulgar bağlantısı olabilir" diye yazdı. Polonya’daki Dayanışma Hareketi’nin yükselişinden Polonyalı Papa 2’nci Jean Paul’ü sorumlu gören Sovyetler Birliği’nin, suikast için Bulgar gizli servisini taşeron tuttuğu, Ağca’nın da tetiği çektiği öne sürülüyordu.

Eski savcılardan Ferdinando İmpasimato ise, Bulgar bağlantısı dışında CIA ve KGB’yi kastederek, Türk saldırganı ortadan kaldırmak için birçok neden bulunduğunu söyledi.

Gerçekleri söylemedi

PAPA’ya suikast girişimi davasının savcısı Antonio Marini, Ağca’nın tahliyesiyle ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada "Ben de Vatikan gibi şaşkınım. Bu özgürlüğü beklemiyordum. Çünkü Ağca bugüne kadar hiçbir zaman gerçekleri söylemedi, kamuoyunu aldattı" dedi. Emanuela Orlandi’nin kaçılmasıyla ilgili Ağca’nın tekrar sorgulanması gerektiğini savunan Savcı Marini şunları kaydetti: "Bu kadar çok şey bilen bir sanık 25 yıl aradan sonra bile gerçekleri söylemeden tahliye edilmemeliydi. Ağca’nın özgürlüğü bir çok örgütü rahatsız edebilir."

HÜRRİYET