BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.424,63
HABER /  DÜNYA

Fırtına kirazı vurdu

Çanakkale bölgesinde etkili olan fırtına kiraz bahçelerine büyük zarar verdi. <br/>23 Mayıs Perşembe günü Marmara bölgesinde etkili olan fır...

Abone ol

Çanakkale bölgesinde etkili olan fırtına kiraz bahçelerine büyük zarar verdi.
23 Mayıs Perşembe günü Marmara bölgesinde etkili olan fırtınanın bilançosu açıklandı. Toplam 17 köyde ziraat mühendisleri tarafından yapılan ön araştırmalarda 1500 dönüm kiraz ağacında yüzde 70 hasar meydana gelirken, 1200 dönüm erikte yüzde 80, beş yüz dönüm şeftali ağaçlarında yüzde 60 ve yüz dönüm zeytinde yüzde 50 hasar meydana geldiği tespit edildi.
Bakanlığa raporların bildirilmesinden sonra İl Hasar Tespit Komisyonu Kaymakam İsmail Ayhan Tavlı önderliğinde toplanarak, 2090 sayılı kanun kapsamında yapılması gerekenleri planlayacak. Mevcut yönetmelik, komisyon toplantısından çıkacak kararlardan yararlanılması için tarım sigortası yaptırılması şartı taşıyor. Ziraat mühendisleri, tarım sigortası yaptırmayan üreticilerin kanunun sağlayacağı kolaylıklardan yararlanamayacağını belirtti. Ayrıca üreticilerin afet yardımı alabalimeleri için mevcut mal varlığının en az yüzde 40’ını kaybetmeleri gerekiyor.
Meyve üreticileri siyasilerden yardım beklediklerini belirterek, “Yardım edilmezse traktörlerimiz ve tarlalarımız icralık olur” diye dert yandı.
(İHA)