BIST 10.536
DOLAR 32,25
EURO 35,14
ALTIN 2.423,86
HABER /  DÜNYA

First lady Esad için internetten ne aradı?

Beşar ve Esma Esad'ın sızan kişisel e-postaları Esad çiftinin tüm foyasını ortaya çıkardı

Abone ol

Beşar ve Esma Esad'ın önceki gün sızan kişisel elektronik posta adreslerinden yaptıkları yazışmalardan First Lady'nin lüks eşyaların yanı sıra kocası için internette kurşun geçirmeyen giysi baktığı iddia edildi.

Suriye'de 8 bin cana mal olan isyan birinci yılını doldururken muhalif Devrim Yüksek Konseyi adlı grubun ele geçirdiği 3 binden fazla elektronik postalardan Beşar-Esma Esad çiftinin ülkedeki krizden pek etkilenmediği, lüks içinde yaşamaya devam ettiğine dair bir portre ortaya çıktı.

Guardian gazetesi 2011 Haziran ve 2012 Şubat ayları arasını kapsayan ve muhaliflerin bir "köstebekten" aldıkları şifrelerle ele geçirdikleri yazışmalarda adı geçen 10 kişiye ulaştıklarını, ancak yazışmaların bir kısmının doğru olup olmadığının anlaşılmadığını yazdı. Suriyeliler başta gıda ve su olmak üzere pekçok şeyden yoksun yaşarken Esma Esad'ın Paris'ten onbinlerce liralık şamdanlar, masalar, avizeler hatta Harry Potter ve çikolata fondü ısmarladığı, kocasına ise olası bir suikasta karşı internette zırhlı lüks kıyafetler satan siteleri tavsiye ettiği öne sürüldü. Guardian'ın yazışmalardan öne çıkardığı başlıklar şöyle;

* Esad, ülkedeki isyanı bastırmak için İran'dan tavsiye alıyordu.

* Geçen Kasım ayında Suriye liderine, Humus'ın Baba Amr semtinde Batılı gazetecilerin bulunduğu ve kentteki güvenliği arttırması tavsiye ediliyor. Esad ise gazetecilerden haberi olmadığını söylemişti.

* Beşar Esad'ın, bir elektronik postada protesto gösterilerinin ardından yapmaya söz verdiği reformlarla 'palavra siyasi partiler, seçim ve medya yasası' diyerek dalga geçtiği görülüyor.

DAHO'YA YERLEŞİN

* Esma Esad'ın Dubai merkezli El-Şehba şirketi üzerinden binlerce dolarlık lüks alışveriş yaptığı, Beşar Esad'ın ise çevresindekilere iPad'inden komik video ve internet linkleri yollayıp, iTunes'tan şarkı ve uygulamalar indirdiği söyleniyor.

* Yılbaşında, Katar Emiri Hamid bin Halife el Tani'nin kızı Miyase El Tani, Esma Esad'a ülkeyi terk etmelerini tavsiye ediyor ve Doha'ya yerleşmelerini öneriyor. El Tani'nin bu önerisinden sonra, ikili arasındaki ilişkinin soğuduğu belirtiliyor.

DERBEDER OLDUM

Elektronik postalarda "Sam" adını kullanan Beşar Esad eşi Esma'ya Amerikalı country şarkıcısı Blake Shelton'ın şarkı sözlerini göndermiş. Şarkı şöyle:

"Yürüyorum kalp acısıyla/ Derbeder oldum/ Son zamanlardaki ben/Olmak istediğim ben değilim".

19 Temmuz'da Esma Esad kuzeni Emel'den istediği dört kolyeyi şöyle tarif ediyor:

"Sarı altın elmaslı turkuaz, kırmızı akik, siyah damarlı akik ve beyaz altın elmaslı mor yakut olsun". Emel siparişin biraz gecikeceğini söylediğinde ise "Önemli değil. İyi mücevhere deli olurum. Öpüyorum, bizi merak etmeyin iyiyiz." cevabını veriyor. Bir başka e-postanın başlığı ise "Christian Louboutin ayakkabıları yakında geliyor". Esma Esad bir diğer e-postada kocasına "Birlikte sağlam durursak bunun üstesinden geliriz. Seni seviyorum" yazmış