BIST 9.434
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.502,28
HABER /  GÜNCEL

Firari folklorcüler nerede? Hangi örgütle bağlantılı?

Uluslararası halk oyunları yarışması için gittikleri Macaristan'a iltica ettikleri iddia edilen 11 folklorcü sırra kadem bastı! Nerede oldukları bilinmeyen isimlerle ilgili soruşturmada PKK ihtimali üzerinde duruluyor...

Abone ol

Halk oyunları yarışmasına gidiyoruz deyip Macaristan'a iltica ettikleri iddia edilen 11 oyuncu adeta sırra kadem bastı. Ankara'daki soruşturmada şüpheler bu kişilerin PKK ile bağlantılı olduğu yönünde.  Macaristan yetkilileri ve Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı "Macaristan'a iltica ettiler" iddiasını doğrulamadı. 11 kişinin ellerindeki "gri pasaport"la başka ülkelere geçiş yaptığı sanılıyor. 

 "Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu"na bağlı olarak Kasım ayı başlarında bir festivale katılmak için Budapeşte'ye gelen on altı kişinden on biri ülkeye geri dönmemiş ve Macaristan'dan iltica talebinde bulundukları iddia edilmişti. Macar Göçmenlik Dairesi yetkilileri, kendilerine böyle bir iltica başvurusu yapılmadığını duyurdu.

Türkiye Cumhuriyeti Budapeşte büyükelçisi Şakir Fakılı da bu konuda kendilerine ulaşan bilginin, Macar Göçmenlik Dairesinin açıklamasıyla sınırlı olduğunu belirtti.

PKK İLE BAĞLANTILARI ÜZERİNDE DURULUYOR

Ankara emniyet istihbarat ve terör ekipleri de kafilede bulunan tüm kişilerin bilgilerini incelemeye alırken, söz konusu kişilerin terör örgütleriyle bağlantıları da araştırılıyor. İltica talebinde bulunan 11 kişinin, terör örgütü PKK ile bağlantıları üzerinde duruluyor.

11 KİŞİNİN NEREDE OLDUĞU BELLİ DEĞİL

Macar yasalarına göre bir iltica başvurusu, ülkenin hangi sınır kapısında veya hangi şehrinde yapılırsa yapılsın bundan Göçmenlik Dairesi yetkililerinin haberi olması gerekiyor. Göçmenlik Dairesi yetkililerinin "bize böyle bir başvuru olmadı" yolundaki resmi açıklamasına karşın kafile mensubu 11 kişinin nerede olduğu belli değil.

GRİ PASAPORTLARLA SERBESTÇE DOLAŞABİLİRLER

Macaristan'a girerek aslında Schengen bölgesine geçmiş olan kayıp kafile mensuplarının, ellerindeki "Gri Pasaportlarla' "iltica başvurusu yapmadan" başka bir ülkeye doğru yollarına devam etmiş olmalarının ihtimal dahilinde olduğu belirtiliyor.

Habere geniş yer veren Macar basını ise "Türkiye'den 11 kişinin böylesi yollarla yurtdışına kaçmasının" nedenleri üzerinde durdu ve olayı geçen yıl Türkiye'de gerçekleşen darbe girişimi sonrası ortaya çıkan olağanüstü hal dönemini hatırlatarak izleyicilere aktardı.