BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.501,20
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Fındık fiyatını üretici vermeli!

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Gezer, çiftçinin bilinçli tarım yapabilmesi için 10 ziraat mühendisi aldıklarını söyledi.

Abone ol

Makamında basın toplantısı yapan Yılmaz Gezer, doğudan gelen fındık işçilerine bir barınak yeri hazırlanacağını belirtti.

Gezer, "İşçi başları kaç işçi getirecekse listesini Ziraat Odası'na verecek. Biz o isimleri Ordu Valiliği'ne bildireceğiz. Bu işçiler bu bölgeye gelirken güvenlik güçleri tarafından kontrol amaçlı kimlik kontrolünden geçirilecekler. İşçilerin arasına başka biri sızmış mı sızmamış mı onu kontrol edecek.

Bu kontrol yabancıların bölgeye girmemesi için alınan bir tedbirdir. İşçi, Ziraat Odası'ndan tedarik edilmeyecek, ancak vatandaş işçi bulamazsa Ziraat Odası işçi konusunda yardımcı olacak" dedi.

Fındık fiyatıyla ilgili de bir açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Gezer, "Fındığın fiyatını veren fındığı almalı, fiyat verip de fındık ortada kaldıktan sonra fiyat vermenin bir anlamı yok. Zamanında Fiskobirlik fiyat verdi fındığı aldı, TMO fiyat verdi, fındığı aldı. Birileri de çıkıp fındığa fiyat veriyorsa fındığı almalı. Fındığın fiyatını ancak ve ancak üretici vermeli. Üretici ihtiyacı kadar pazara fındık getirirse iyi bir fiyat istikrarı olur.

Bu sezon benim tahminim 600 bin ton gibi rekolte olacak, 600 bin tonun üzerinde olacağını zannetmiyorum. Şu anda TMO'nun elinde zaten eski fındık var. Ben bu şartlarda fındığın ilk alınışının kilogramı 5 TL gibi bir rakam olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Basın toplantısında son olarak tarımdaki yeni bir uygulamadan bahseden Başkan Gezer, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın teşviki ile çiftçiye bilinçli tarım yaptıracaklarını vurguladı. Gezer, şunları söyledi: "Bilinçli tarım derken bu sadece fındığı kapsamayacak, mısır fasulye ve diğer sebzeleri de kapsayacak.

Tarım Bakanlığı bu konuda Ziraat Odalarına yetki verdi. Biz şu anda Fatsa Ziraat Odası olarak 10 ziraat mühendisi aldık. Diğer ilçelerimiz de ziraat mühendisi arıyor. Ordu Ziraat Odası mesela 5 ziraat mühendisi buldu. Biz, müracaat eden olursa yine değerlendireceğiz. Ziraat Odası olarak ziraat mühendislerinin altlarına arabaları vereceğiz ve köy köy dolaştırıp yılda 8 defa çiftçiye seminer vermelerini sağlayacağız.

Bu seminerlerde çiftçi fındık ve sebzelerin üretiminden hasadına her şeyinde bilgilendirilecek. Ziraat mühendislerimiz ayın 15'inde işe başlayacaklar ve maaşları da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından bizim aracılığımızla ödenecek."