BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.513,62
HABER /  DÜNYA

Filistin ve İsrail'den BM kararı sonrası açıklama

Birleşmiş Milletler'in İsrail'in Kudüs adımına ve ABD'nin başkent kararına karşı çıkan kararı onaylamasının ardından İsrail ve Filistin'den peş peşe açıklama geldi.

Abone ol

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler'in kararının Filistin'in zaferi olarak nitelerken İsrail'den sert tepki geldi. Netanyahu, kararı tanımadıklarını açıklarken, ABD Başkanı Trump'a teşekkür etti.

Filistin yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören bir tasarıyı onaylamasının ardından Filistin Devlet

Erdoğan'dan BM'deki tarihi Kudüs kararına ilk yorum

Başkanı Mahmud Abbas'tan ilk açıklama geldi. Abbas "Oylama sonucu Filistin için bir zafer" yorumunda bulundu.

Filistin Devlet Başkanlığı sözcüsü Nebil Ebu Redine, Filistin haber ajansı WAFA'da yer alan açıklamasında, "Bu karar, uluslararası toplumun Filistin halkından yana olduğunu, tehdit ve şantaja rağmen uluslararası kararlara aykırı hareket etmediğini gösterdi." dedi.

"Bu karar bir kez daha göstermiştir ki, Filistin'in haklı davası uluslararası toplumun desteğini almaktadır ve herhangi bir makamın alacağı kararlar realiteyi değiştiremez. Kudüs, işgal altındadır ve uluslararası kanuna tabidir." ifadesini kullanan Ebu Redine, İsrail işgali son buluncaya ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti kuruluncaya kadar BM ve tüm uluslararası forumlardaki çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti.

Kararı destekleyen tüm ülkelere teşekkür eden Ebu Redine, bu ülkelerin tüm baskılara rağmen bağımsız siyasi bir iradeyi temsil ettiğini dile getirdi.

BM'de tarihi anlar: Kudüs tasarısı kabul edildi!

NETANYAHU: KARARI REDDEDİYORUZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in, BM'nin kararını reddettiğini, Avrupa, Afrika ve Latin Amerika'da çok sayıda ülkenin karar lehine oy kullanmamasını memnuniyetle karşıladığı" ifade edildi. Açıklamada, takındığı kesin tavır için Trump'a ve İsrail lehine oy kullanan ülkelere teşekkür edildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emmanuel Nahshon da yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin BM'nin kararını kınadığını belirtti. Nahshon, bazı ülkelerin karara karşı oy kullandığını, bazılarının çekimser kaldığını ifade ederek, bunun "önemli" olduğunu kaydetti.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ise sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail'in ilk BM Temsilcisi Abba Eban'ın BM hakkında "Cezayir 'dünya düzdür ve sebebi İsrail'dir' içerikli bir karar tasarısı sunsa, bu tasarı 13'e karşı 164 oyla kabul edilir, 26 ülke çekimser kalırdı" şeklinde yaptığı açıklamayı hatırladık." ifadeleriyle alaycı bir üslup kullanarak kararı eleştirdi.