BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

FIFA'da İsrail'in üyeliğinin askıya alınması için oylama

Dünya futbolunun yönetim organı Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA)'nın, Filistinli futbolculara ayrım yaptığı gerekçesiyle, İsrail'in üyeliğinin askıya alınması konusunda oylama yapabileceği belirtiliyor.

Abone ol

Dünya futbolunun yönetim organı Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA)'nın, Filistinli futbolculara ayrım yaptığı gerekçesiyle, İsrail'in üyeliğinin askıya alınması konusunda oylama yapabileceği belirtiliyor.

Filistin Futbol Federasyonu, (PFA) İsrail Futbol Federasyonu'nun ırkçılığın önlenmesi ve futbolcuların serbest dolaşımını engellemesi ve Yahudi yerleşimlerindeki kulüplerin İsrail liginde oynamasına izin verilmesi sebebiyle FIFA'ya şikayette bulunmuştu.

PFA, FIFA'nın bu konuda gelecek kongresini yapacağı 29 Mayıs'ta oylama yapmasını istiyor.

Oylamada men kararı çıkması halinde İsrail takımları Euro 2016 ve Şampiyonlar Ligi'ne katılamayacak.

Bu konu 2013 ve 2014'te de FIFA'nın gündemindeydi. Ancak İsrail'in bazı adımları karşılığında oylama yapılmadı.

Filistinlilerin üç temel şikayeti şöyle:

"Filistinli futbolcular ve yetkililerinin hareket özgürlüğü rutin olarak engelleniyor. Bu durum, futbol karşılaşmalarının oynanmasını zorlaştırıyor."

"İsrail liginde oynayan beş takımın merkezi işgal altındaki Batı Şeria'da, Yahudi yerleşimlerinde."

"İsrail Futbol Federasyonu IFA ırkçılığa göz yumuyor."

'Barış maçı'

İsrail Futbol Federasyonu, hükümetin getirdiği sınırlamalardan sorumlu tutulamayacağını belirtti. İsrail, güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek Filistinlilerin hareket özgürlüğünü ve Filistinlilere mal teslimatını engelliyor.

FIFA Başkanı Sepp Blatter bugün Batı Şeria'da Ramallah kentini ziyaret etti ve bir güvercin uçurdu.

IFA Başkanı Rotem Kamer, "Dünyada İsrail Futbol Federasyonu dahil hiçbir futbol federasyonunun hükümetlere güvenlik meselelerini nasıl ele alacağını söyleyebileceğini sanmıyorum" dedi.

Filistin Futbol Federasyonu Başkanı Cibril Racub ise "Kongre'nin dışında bir anlaşmayı kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Eğer karşı taraf bize sıkıntı çektirmekte ısrar ediyor. Biz şiddet ya da silaha başvurmuyoruz. FIFA kurallarının işletilmesini istiyoruz. Bu siyasi bir mesele değil, sportif bir meselesidir" diye konuştu.

Dün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşen FIFA Başkanı Sepp Blatter daha önce de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Racub'la bir araya geldi.

Rajub FIFA'nın Kongre gündemine sundukları tekliflerinde ısrarcı olacaklarını söyledi.

Blatter, İsrail'le Filistin arasında Zürih'te bir dostluk maçı oynanacağını belirtti. Blatter'a göre, Netanyahu, bu maça geleceğini söyledi.