BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Fidan davasına PKK gölgesi

7 avukatla başlayan HADEP'li Hikmet Fidan davası, PKK tehdidi sonucu avukatsız kaldı.

Abone ol

7 avukatla başlayan Fidan davası, PKK tehdidi sonucu avukatsız kaldı. Son duruşma avukatsız yapıldı.

PKK ile yollarını ayırdığı gerekçesiyle, geçen yıl 6 Temmuz'da, Diyarbakır'da sokak ortasında ensesine sıkılan tek kurşunla öldürülen eski HADEP Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Fidan davası savunmasız kaldı.

Ölümünden önce yakın çevresine "bağımsız" hareket etmek istediğini söyleyen, bir ara Osman Öcalan'ın kurduğu Yurtsever Demokrat Parti'ye ilgi duyan Fidan'ın, PKK'ya karşı fikirlerini yüksek sesle dile getirmesi nedeniyle infaz' edildiği belirlendi. Diyarbakır Başsavcılığı da, Fidan'ın PKK tarafından öldürüldüğü yönünde iddianame hazırlayıp, dava açtı.

AVUKATLAR BİRER BİRER ÇEKİLDİ
İzmir'de yaşayan Fidan Ailesi'ne 7 avukat 'savunma' sözü verdi. Ancak Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava daha başlamadan avukatlar teker teker çekildiler. PKK'nın tehdit ettiği gerekçesiyle çekildikleri yorumları yapılırken, ilk duruşmada 7 avukattan sadece 1'i kalmıştı.

Ancak son avukat Mustafa Aladağ da, 2 gün önce, mahkemeye bir dilekçe vererek davadan çekildiğini bildirdi. Aladağ, gerekçesinin, davanın ilk duruşmasında söylediği "Kürdistan" sözü nedeniyle, mahkemenin hakkında suç duyurusunda bulunması ve dava açılması olduğunu belirtti, "Dosyadan çekilmemin daha önce ortaya atılan 'PKK Fidan cinayetinin avukatlarını tehdit etti' iddiasıyla ilgisi yoktur. Kesinlikle bana öyle bir tehdit yapılmamıştır" diye de ekledi.

Aladağ, Fidan Ailesi'yle de görüştü, "mahkemeye güveninin kalmadığını, adil yargılama yapıldığına inanmadığını, davadan ayrılmak zorunda kaldığını" anlattı. Son avukatın da çekilmesiyle, Fidan davasının 2 gün önce yapılan duruşması "savunmasız" yapıldı. Duruşma salonunda ailesinden başka Fidan'ı savunacak kimse yoktu. Duruşma, 5 Eylül'e ertelendi. Hikmet Fidan öldürüldüğünden bu yana Kürtlere yakın sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin duyarsızlığından yakınan Fidan Ailesi, şimdi kendilerini savunacak bir avukat bulamamaktan yakınıyor.