BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.493,37
HABER /  GÜNCEL

FETÖ'ye finansal destek davasında iş adamları hakim karşısında

İzmir'de FETÖ'ye finansal destek sağladıkları iddia edilen Küçükbay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Küçükbay, kapatılan Gediz Üniversitesi'nin kurucu üyesi Kavuk, oğlu Metehan Kavuk ile kuyumcu Sipahi'nin yargılanmasına başlandı.

Abone ol

İZMİR'deki soruşturma kapsamında FETÖ/PDY yapılanmasına finans sağladığı iddia edilen Küçükbay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, eski Kavuklar Grubu başkanı ve Gediz Üniversitesi kurucu üyesi Abdullah Kavuk, oğlu Metehan Kavuk ile kuyumcu Şeref Sipahi'nin yargılanmasına başlanıldı.

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Küçükbay, Kavuk ve Sipahi ile tutuksuz yargılanan Metehan Kavuk ve avukatları katıldı.

Kimlik kontrolünün ardından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayda alınan duruşmada, iddianamenin özetinin okunmasının ardından sanıkların hakları anımsatıldı.

Tutuksuz sanık Metehan Kavuk, yaptığı savunmada FETÖ ile herhangi bir bağlantısının olmadığını, örgütün okullarında eğitim görmediğini, yurtlarında kalmadığını ifade ederek örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock"u kullanmadığını ve kapatılan Bank Asya'da hesabının olmadığını savundu.

"Ateş" kod adlı gizli tanığın yalan beyanları yüzünden tutuklandığını ve mahkeme huzurunda olduğunu iddia eden Kavuk, babası Abdullah Kavuk'un oğlu olduğundan yargılandığını düşündüğünü, kendisine isnat edilen suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Tutuklu sanık Abdullah Kavuk ise FETÖ'yü meşrulaştırma savunması yapmayacağını belirterek, bir iş adamı olarak her zaman devletinin yanında olduğunu, herhangi bir suç işlemediğini söyledi.

İddianamede yer alan örgüt mensuplarının yapmış olduğunu "Salı Toplantılarına" zaman zaman katılım sağladığını, bu toplantılara bazı bürokratların da katıldığını kaydeden Kavuk, FETÖ'nün sözde "Ege Bölgesi İmamı" olarak bilinen ve devlet büyüklerinin de tanıdığı Bekiz Baz'ı avukat olarak bildiklerini, Baz'ın katıldığı toplantılarda sorulan dini konulara cevap verdiğini öne sürdü.

Kapatılan Gediz Üniversitesi'nin kuruluş sürecini anlatan Kavuk, üniversitede örgütün toplantılarının yapılması için özel bir odanın yapılmadığını savundu.

İftira, dedikodu ve şehir efsanesi mahiyetindeki ifadeler yüzünden yaklaşık 9 aydır tutuklu bulunduğunu savunan Kavuk, tahliyesini, şirketleri üzerindeki kayyum kararı ve tedbirlerin kaldırılmasını talep etti. 

Tutuklu sanık Şeref Sipahi ise savunmasında, iddianamede kendisine isnat edilen suçlamaları reddettiğini belirterek, "Babalar Grubunun" toplantılarına katılmadığını öne sürdü, tutuksuz yargılanma talebinde bulundu. 

Mahkeme heyeti, Küçükbay'ın savunmasının öğleden sonra alınacağını belirterek duruşmaya ara verdi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Küçükbay, Kavuk ve kuyumcu Sipahi hakkında hazırladığı iddianamede, "Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Kanununa muhalefet, silahlı terör örgütüne üye olmak ve yönetme", Metehan Kavuk hakkında ise "Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Kanununa muhalefet, silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamalarından cezalandırılmaları talep edilmişti.