BIST 9.753
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.435,30
HABER /  GÜNCEL

FETÖ'cü askerlerden15 Temmuz gecesi ABD'ye olay mesaj

Abdülkadir Selvi 15 Temmuz gecesi FETÖ'cü askerlerin ABD Genelkurmayı'na ilettikleri mesajı köşesine taşıdı.

Abone ol

Darbe girişimi gecesi darbeci komutanlar, ABD Genelkurmayı'na NATO'ya bağlı askerlerin ihraç edileceğini bu nedenle rejime el koyduklarını söylemiş.

O gece ABD Genelkurmayı'na iletilen mesaj neydi? 15 Temmuz'un bilinmeyen ayrıntısını Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü yazısında böyle aktardı:

"15 Temmuz gecesi darbeciler ele geçirdikleri Genelkurmay Özel Kalem'den muhtelif merkezleri arayıp, TSK'nın ülke yönetimine el koyduğunu bildirmişlerdi.

O gece aranan isimlerden biri de ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’du. BuzzFeed yazarı Ali Watkins’in, darbecilerin Dunford’a ulaşmak istediklerine ilişkin yazısını Odatv’den Şıvan Okçuoğlu’nun çevirisinden öğrendik. Hem de ABD Genelkurmay Başkanı’nın Türkiye’yi ziyaret ettiği gün.

ABD’deki karar alıcılara yakın kaynaklarım sayesinde yeni bilgilere ulaştım. Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem’den aranınca Dunford’ın ekibi telefonu açmış ama karşılarında Hulusi Akar’ı değil, darbecileri bulmuşlar. İlk mesajları, “Rejime el koyuyoruz” olmuş.

ELİMİZİ ÇABUK TUTMAK ZORUNDAYDIK

Darbeciler şu mesajları verip destek istemişler:

“Sabah NATO’ya bağlı TSK mensuplarını ihraç edecekleri bilgisini aldık. Sabaha kadar beklersek çok geç olabilirdi. Sizi uyaramadık ve istişare etme imkânımız olmadı. Elimizi çabuk tutmak zorundaydık. Biz de rejime el koyduk. Desteğinizi bekliyoruz.”

Dunford’ın karargâhı darbecilerin mesajlarını not alıyor ama onları telefonda ABD Genelkurmay Başkanı’na bağlamıyor. Dunford o gece yorucu Afganistan gezisinde istirahate çekilmiş durumda. Daha önce program dışı uyandırıldığında çok sert tepki gösterdiği için uykusunun bölünmediği söyleniyor ama kazın ayağı öyle değil. Dikkatli gözlemciler, Dunford’ın sürecin bir parçası olmamak için görüşmediği düşüncesinde. Bu satırları okurken, “ABD Genelkurmay Başkanı’nın, CIA’in haberi yok muymuş!” dediğinizi duyar gibiyim.

ERDOĞAN ALEYHİNDE KAMPANYA

FETÖ’cüler ABD’de karar alıcılara dönük olarak özellikle 15 Temmuz’dan üç gün önce başlamak suretiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhinde çok yoğun bir kampanya yürütüyor: “Türkiye’de işler iyice çığırından çıktı. İslamcı diktatör Erdoğan gizli ajandasını dışarı vuracak. NATO’dan çıkmak için hazırlık yapıyor. Bu durumdan NATO’ya bağlı subaylar rahatsız...” Dunford’un karargâhı bunları bildiği için o gece telefonla aktarılanları herhalde sürpriz karşılamamıştır.