BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.491,31
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Alaçatı Havalimanı ihaleye çıkmaya hazırlanıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Alaçatı Havalimanı projesinin çalışmalarında sona yaklaştıklarını açıkladı.

Abone ol

Alaçatı Havalimanı'nın bütün çalışmalarını bitirdiklerini ifaede eden Bakan Arslan,  "3 ile 4 ay içerisinde yani önümüzdeki yıl Mart-Nisan ayında avam projesini bitirerek, yap-işlet-devret modeliyle ihalesini gerçekleştireceğiz" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Erdem Direkler'in kardeşinin cenazesine katılmak üzere İzmir'e geldi. AK Parti İl Başkanlığını da ziyaret eden Bakan Arslan, basın toplantısı düzenledi.

Belkahve Tünelleri dahil 25 kilometrelik yol bitiyor
İzmir'e hükümetin yaptığı yatırımların son süreçleri hakkında da bilgi veren Arslan, "İzmir-İstanbul Otoyolu İstanbul'un, Kocaeli'nin, Balıkkesir'in, Manisa'nın İzmir'e yaklaşması demek İzmir ticaretinin büyümesi, İzmir üzerinden özellikle limanları kullanarak denizaşırı ülkelere yük gönderebilmemiz demek. O nedenle bu projeyi önemsiyoruz. Bunun en önemli ayaklarından bir tanesi bu sene sonunda inşallah Bornova Belkahve Tünelleri de dahil 20 kilometreyi bitirip 25 kilometrelik kısmı İzmirlilerin hizmetine sunmuş olacağız. Keza özellikle Osmangazi Köprüsü de dahil Orhangazi'ye kadar otoyol açılmış durumda, ancak bu sene sonu Bursa'ya kadar açmış olacağız. Dolayısıyla İstanbul-Bursa arasını, İzmir'den de 25 kilometreyi düşünürseniz yolun bir kısmını bitirmiş ve 2018'e doğru giderken bu coğrafyada ticaretimizi, ekonomiyi büyüten önemli adımlardan birini atmış olacağız" ifadelerini kullandı.

"Menemen- Çandarlı Otoyolu için 15 Şubat'ta teklifleri alacağız"
Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu için 15 Şubat'ta teklifleri alacakları bilgisini veren Arslan, "Menemen'den başlayarak Nemrut, Aliağa, Çandarlı istikameti Ege Bölgemiz için çok önemli. İzmir'in sanayisi için önemli, olağanüstü trafik, ticaret var ama bir yandan sıkışıklık hakim ve bu sıkışıklığı gidermek adına Sayın Başbakanımızın verdiği söz vardı. Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu 10'unda ihale sürecini başlattık. 15 Şubat'ta teklifleri alarak, 76 kilometrelik kısmını da otoyola kavuşturmuş olacağız. Otoyola kavuştururken Çandarlı başta olmak üzere devamındaki devlet yollarına da bağlamış olacağız ki hem oranın trafiğini rahatlatalım hem de oluşturmak istediğimiz yeni ticareti kolaylaştıracağız" dedi.

Bakan Arslan, Aliağa girişinde yonca kavşak yapılması için projeleri bitirip yılbaşında ihaleye çıkacaklarını açıkladı.

Alaçatı Havalimanı'nda ihaleye çıkılacak
Çeşme Alaçatı Havalimanı ilgili de bütün çalışmaları bitirdiklerini kaydeden Bakan Arslan, şunları söyledi:

"Kamulaştırma çalışmaları tamamen bitti. Daha önce yatırım programında olan bir proje olması hasebiyle ÇED ihtiyacının olmadığını zaten deklare etmiştik. İhtiyaç listesi çalışmalarımızı da bitirdik. Şimdi avam projesi ihalesi yapıyoruz. Yaklaşık 3 ile 4 ay içerisinde yani önümüzdeki yıl Mart-Nisan ayında biz avam projesini de bitirerek, YTK kararı almak üzere inşallah onun da bitirerek yap-işlet-devret modeliyle ihalesini gerçekleştirmiş olacağız. Dolayısıyla İzmirlilere verdiğimiz önemli bir sözü de yerine getirmiş olacağız."

Büyük Körfez Projesi'nde ihale 2017'de
İzmir'in iki yakasını birbirine bağlayacak olan Büyük Körfez Projesi'nin ülke içinde önemli olduğuna işaret eden Arslan, "İzmir'in etrafındaki otoyolları da dahil ring haline getirmesi açısından çok önemli. Ama biliyoruz ki İzmir'in ihtiyacının giderilmesi, İzmir'in ulaşım erişiminin kolaylaşması bu bölgemiz üzerinden geçilmesi ile projenin ülke açısından da bu anlamda önemi var. Onun da çalışmalarını bitirdik, ÇED süreci de bu yıl sonu itibariyle bitmiş olacak. 2017 başı itibariyle yapıma ilişkin ihale sürecini de başlatmış olacağız" dedi.

Bakan Arslan İzmir-Manisa'yı yakınlaştıracak Sabuncubeli Tüneli'nin de 2017 yılı 8 Eylül'ü 9 Eylül'e bağlayan gecede ışık göründü olacağını hatırlattı.

"4 bin kilometre demiryolu hattında çalışılıyor"
Yüksek Hızlı Tren çalışmaları ile de bilgiler paylaşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:"Yüksek hızlı tren ağlarıyla örülmesi noktasında önemli mesafeler kaydettik. İzmir'de ecdad gerçekten ülkeyi demir ağlarla örmek için büyük önem göstermiş. Ulu Önder Atatürk'ün de bu işe verdiği önem neticesinde biz yılda ortalama 138 kilometre demiryolu yapılmış. Ancak sonra yaklaşık 50-55 yıl demiryolu ihmal edilerek, yılda ortalama 18 kilometre yol yapar hale gelmişiz. Yani yılda bin kilometre dahi yol yapmamışız. Ancak AK Parti hükümetleri ile birlikte, Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın 'Demiryolu tekrar devlet politikası haline gelmeli' talimatları çerçevesinde biz tekrar devlet politikası haline getirerek atak yaptık. Yılda ortalama 150 kilometre demiryolu yaptık. Şu an yaklaşık 4 bin kilometre demiryolu hattında çalışıyoruz. AK Parti hükümetlerine kadar bu ülkenin sahip olduğu demiryolu ağının 11 bin kilometrenin altında olduğunu düşünürseniz, şu an 4 bin kilometre demiryolunda çalışılıyor olması başlı başına başarıdır. İnşallah bu başarıyı taçlandırmak adına Ankara'dan Afyonkarahisar'a kadar kısmın inşaatına yarıya gelindi. En son Eşme-Salihli arasını bu ay içinde ihale yapıyoruz. Böylece İzmir-Ankara arasındaki yüksek hızlı tren hattında çalışmaya başladığımız hiçbir lan kalmamış olacak. İnşallah yüksek hızlı trenle birlikte İzmir'i Orta Asya'ya bağlamış olacağız. İzmir'i sadece Ankara'ya bağlamıyoruz. Aynı zamanda ülkemizin doğusuna, Bakü üzerinden de Türkmenistan'a, Kazakistan'a kadar bağlamış olacağız. Süreçleri de burada da hızlandırıyoruz."

Aydın-Denizli otoyolunda ihale süreci Aralık'ta
İzmir-Aydın Otoyolu'nun Denizli'ye kadar uzaması gerektiğini ve ifade eden Bakan Arslan, "Aralık ayında inşallah Aydın-Denizli otoyolunun da ihale sürecini başlatarak, otoyolla İzmir- Aydın-Denizli'yi birbirine bağlamış olalım ve bunu Antalya'ya kadar indirelim. Akdeniz ile Egeyi birbirine bağlayalım" dedi. Bakan Arslan, yakın zamanda Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte İzmir'de tamamlanan projelerin açılışlarını yapacaklarını dile getirerek, İzmir'i sahiplenenler olarak yatırımlarının devam edeceğini vurguladı.