BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.402,38
HABER /  SPOR

Fenerbahçeye 2 reçete

Rıdvan Dilmen Fenerbahçe için lig ve Avrupa için ayrı sistem önerdi. Sezon öncesi Fenerbahçe'yi değerlendirdi.

Abone ol

Fenerbahçe bu yıl neleri başabilir? Aragones'in sistemi tutacak mı? Alex'in yeni mevkiisi takıma katkı sağlar mı? Rıdvan Dilmen Millilyet'teki köşesinde Fenerbahçe'nin yeni sezonu değerlendirdi.

Ben bu yıl Fenerbahçe’nin oynayan 11’inden ve taktiğinden çok kenarda kalan yedi kişiyi ve Samandıra’da kadroya giremeyenleri merak ediyorum. Oynayanlar değil dışarıdakiler iyi olursa Fenerbahçe ligin favorisidir. Avrupa’da başarı bu şekilde gelir.

Sistem farklı değil
Sistem geçen yıla göre farklı değil. Sadece geçen yılın en iyi iki oyuncusunun pozisyonlarının değişmesi soru işareti. Semih, Alex’in, Alex de Aurelio’nun pozisyonunda. (Bu arada Aurelio büyük kayıptır.) Semih son milli maçta da gördük ki asist özelliği de taşıyor. Ama Semih kaleye en yakın oynadığı bölümlerde çok daha faydalı olur. Aynı şey Alex için geçerli. Alex sıfır hatayla oynuyor. Zaten pas yüzdesi yüksek, oyunun yönünü de istediği gibi değiştirebiliyor. Kısacası Fenerbahçe’nin pas alış verişi daha da arttı. Alex’in yıllardır gol ortalaması asistler ile birlikte 30’un altında değil. Bu bölgede Alex’in bunun yarısı kadar faydalı olacağını düşünmüyorum. O da Semih’in bölgesine geçmeli. Bunun için sistem değişmeli.

Anlaşıldı ki bu sistemde derbilerde ve Avrupa’da Semih, Alex ve Güiza’dan biri yedek kalacak, ki kalmalı. Türkiye liginde Güiza - Semih ikilisinin arkasında Alex’in oynayabilmesi için üçlü orta saha tercihleri çok önemli. Emre kuvvetlenirse ideal bir iç oyuncusu. Selçuk iyi bir göbek oyuncusu. Ama tek ön liberoda. İkilide sırıtır. Selçuk’un solunda Emre oynayabilir ama sağında problem var. Xabi Alonso burası için idealdi ama ismi gündemde olan Senna 4-3-1-2 için ideal değil. Üçlü orta saha oynamak özellik ister. Emre, Ayhan ve Appiah tipindeki oyuncular bunu başarasilirler. Ama Kazım oynayamaz. Çünkü tipik çizgi oyuncu.

Türkiye'de 4-3-1-2 oynamalı
Fenerbabahçe için en kilit oyuncu Gökhan Gönül. Avrupa’nın en iyi beklerinden biri. Ama onun verimini artırmak için önündeki oyuncu doğru tercih edilmeli. Geçen yılki büyük çıkışını önünde Deivid olduğu için yaptı. Deivid çizgiye bağlı değildi ve boş alan yaratıyordu. Kazım ise tam önünde oynuyor, içeri gitmediği için Gökhan’ın etkinliği azalıyor. Bence Fenerbahçe Türkiye’de 4-3-1-2, Avrupa ve derbilerde 4-4-1-1 oynamalı.

Transferler katkı yapar
Güiza ve Emre transferleri son yılların en önemli transferleri. İsimlere baktığımızda Ortega, Anelka daha önde gibi gözükse de verim açısından, oyuncuların karakteri açısından bu iki isim daha verimli olacaklardır. Zaten kaliteleri var. Ayrıca saha içinde aç oldukları, başarıyı yakalamak istedikleri çok belli oluyor. Bu yüzden Fenerbahçe’ye büyük katkı sağlayacaklar.