BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Fehmi Koru'dan FETÖ davasında bomba Hakan Fidan iddiası

Darbe girişiminden önce açılan ve aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu 73 sanığın yargılandığı FETÖ/PDY çatı davası duruşmasında gazeteci-yazar Fehmi Koru tanık olarak dinlendi.

Abone ol

Darbe girişiminden önce açılan ve aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de yer aldığı 73 sanığın yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması çatı davasında, gazeteci-yazar Fehmi Koru tanık olarak dinlendi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Hidayet Karaca, Alaeddin Kaya, Ali Çelik, Abdulkadir Aksoy ve İlhan İşbilen ile bazı müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Sanıklar Kazım Avcı ve Dilaver Azim'in tutuklu bulundukları cezaevinden telekonferans sistemiyle bağlantı kurduğu duruşmada, gazeteci-yazar Fehmi Koru'nun tanık olarak ifadesine başvuruldu.

GÜLEN CEMAATİ BİR TERÖR ÖRGÜTÜ MÜ SORUSU SORULDU

Katılan Başbakanlık avukatı Samir Altunkaynak'ın, "Fetullah Gülen cemaati, bir terör örgütü müdür?" sorusu üzerine Koru, "Darbe girişimi ortaya çıkmadan önce bu soruyu sorsaydınız silahla bir ilişkileri olacağını söylemezdim. O gece bile ilk anda irtibat kurulmaya çalışıldı, böyle bir şeyin olamayacağını düşündüm. Ama ortada olan ilişki tarzına bakınca netice itibarıyla açık birtakım emareler var." dedi.  

OĞLUNU, KIZINI BUNLARIN OKULUNA GÖNDERMEYEN...

Müşteki avukatlarından Hüseyin Buzoğlu'nun sorularını da yanıtlayan Fehmi Koru, örgüte ilişkin yazdığı kitapla ilgili sorular üzerine, "Bu yapı içerisinde yer alanların bir bölümü, suç olan bu eylemlerden habersiz. Her insan bunlara katkıda bulunmuş olabilir. Toplumun önemli bir bölümü katkıda bulunmuş olabilir. Oğlunu, kızını bunların okuluna, dershanesine göndermeyen, Türkçe olimpiyatlarında alkışlamayan kimse var mı demeye çalıştım kitabımda." şeklinde konuştu.  

Buzoğlu'nun, "Ben yokum bunlar arasında" demesi üzerine, Koru, "Siz yoksanız bile ortağınız olabilir." dedi. Hüseyin Buzoğlu ise "Asla olamaz" yanıtını verdi.

"DAHA RAHAT HAREKET ETME FIRSATI BULDULAR"

FETÖ ile siyaset ilişkilerine ilişkin bir soruya Fehmi Koru, "Turgut Özal ile yakınlaşmaları, Ecevit ile yakınlık kurmaları, ardından Tansu Çiller ile yakınlaşmaları olmuştu. Mesut Yılmaz gazeteye bile gelmişti mesela, beni hiç sevmemesine rağmen. Yakınlığı her zaman kurmaya gayret eden bir siyaset ve onlarla ilişki kurmaya çalışan bir yapı vardı. 28 Şubat'ın etkileri zayıflamaya başladığından itibaren Ecevit'ten gördükleri himaye sonrasında biraz daha rahat hareket etmeye başladılar. Ama esas rahatlık 2002. Yani AK Parti geldi, daha rahat hareket etme fırsatı buldular." yanıtını verdi.  

MİT MÜSTEŞARI İKİ DEFA GİTTİ

Terör örgütü elebaşı Gülen ile Pensilvanya'da kimlerin görüştüğü sorusu üzerine Fehmi Koru, "MİT müsteşarı iki defa gitti, dönemin dışişleri bakanı, sonra başbakan, eşini de yanına alarak gitti, pek çok siyasinin gittiğini biliyorum." dedi. 

Avukat Buzoğlu'nun, "Bir MİT müsteşarı Gülen'e niye dosya götürür?" sorusuna Koru, "Dosya götürüp götürmediğini bilmiyorum. Herkesin gittiği bir yerdi. Güç o kadar fazlalaşmıştı ki gücü kabul etme anlamına da geliyordu." karşılığını verdi. Fehmi Koru, "cemaatle" ilgili kanaatinin, 15 Temmuz'un ardından değiştiğini söyledi. 

"ADİL ÖKSÖZ İSMİNİ İLK DEFA DUYDUM"

Koru, bir başka soru üzerine de "Adil Öksüz'ün ismini 15 Temmuz sonrasında ilk defa duydum." dedi. 

Davaya müşteki olarak katılan, "Amirallere Suikast" soruşturması sırasında ikinci kez tutuklama kararı çıkarılmasının ardından intihar eden Yarbay Ali Tatar'ın ağabeyi Ahmet Tatar da "İşler yolunda giderken herkes Fetullahçı idi. Ben de buna şahit oldum. Size de Fetullahçı derler miydi?" diye sordu. Koru, kendisine "Fetullahçı" diyeni duymadığını belirterek, "Ama Zaman gazetesinde bir dönem çalıştığım için diyenler de olabilir." dedi.  

Duruşmaya devam edilecek.