BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

F.Bahçe’den ırkıçılık iddilarına cevap

Fenerbahçe Kulübü, Galatasaray derbisinde tribünlerdeki muzlu görüntüler sonrasında gündeme gelen ırkçılık iddialarına, olayın kahramanlarıy...

Abone ol

Fenerbahçe Kulübü, Galatasaray derbisinde tribünlerdeki muzlu görüntüler sonrasında gündeme gelen ırkçılık iddialarına, olayın kahramanlarıyla birlikte düzenlenen basın toplantısında cevap verdi.
Sarı-lacivertli kulüp, Fenerbahçe-Galatasaray maçının ardından gündemi meşgul eden olaylar ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’ndaki toplantıya Fenerbahçe Asbaşkanları Deniz Tolga Aytöre ve Ömer Temelli’nin yanı sıra derbi maçta ellerinde muzla görüntülenen iki taraftar da katıldı.

AYTÖRE: "TÜRKİYE’NİN, FENERBAHÇE ÜZERİNDE IRKÇILIKLA SUÇLANMASINI HAZMEDEMEYİZ"
Toplantıda ilk sözü alan asbaşkanlardan Deniz Tolga Aytöre,Türk Milleti’nin genlerinde bile bulunmayan ırkçılık suçlaması yapılarak en başta Türkiye’nin Avrupa ve Dünya önünde zor durumda bırakıldığını anlattı. Aytöre şunları söyledi.
"Bugüne kadar sustuk yine susmayı tercih ediyoruz. Ancak 2-3 gündür tartışmalar, Fenerbahçe-Galatasaray rekabetindeki kısır çekişmelerin dışına taşmış durumda maalesef. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk Halkını ilgilendiren bir konuda, Türkiye’nin geleneklerinde, kültüründe, ananelerinde, dini kültüründe olmayan bir suçlamayla karşı karşıya kalmasını hazmetmemiz mümkün değil. Özellikle de bunun Fenerbahçe üzerinden yapılıyor olmasını asla kabul edemeyiz. Fenerbahçe’yi sevmeyebilirsiniz, ondan hazzetmeyebilirsiniz, ama Fenerbahçe üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerini böyle ayaklar altına alamazsınız. Avrupa Basınında 2 günden beri Türkiye ırkçılıkla suçlanıyor; hatta bu olayların sürekli yaşandığı ve Türkiye’de bunun sistematik ve örgütlü bir şekilde yapıldığı yazıyor. Burada bizim amacımız doğruyu göstererek Türkiye’nin içine düşürüldüğü bu durumdan kurtarılmasını sağlamak. Bu iş artık, Fenerbahçe’yi UEFA ve Avrupa’ya şikayet etme gelenekleriyle de açıklanamayan bir noktaya gelmiştir”
Ardından stat güvenlik kameralarındaki görüntüler eşliğinde, söz konusu suçlamaya neden olan fotoğrafın nasıl ve ne zaman çekildiği anlatıldı, olayın kahramanları söz konusu eylemi kendi cümleleriyle aktardı. Görüntülerde ırkçılık suçlamasına maruz kalan taraftarlarımızın muz sallama eylemini yaptıkları anda saatlerin 19.05’i gösterdiği ve bu anda sahada Claudio Taffarel, Fernando Muslera ve Eray İşcan dışında başka Galatasaraylı bir futbolcunun olmadığı; Drogba ve Eboue’nin o anda sahada olmadığı anlaşıldı. Ardından söz konusu fotoğrafın dijital kayıtlarından da fotoğraf çekim anının 19.09 olarak kaydedildiği ve o sırada Galatasaray Futbol Takımı’nın tamamının henüz ısınmak için sahada bulunmadığı, Galatasaray’ın ancak 19.15’te ısınmak için sahaya çıktığı ispatlandı. Fotoğrafı çeken Doğan Çil de "Hatırladığım kadarıyla fotoğraf 19.10-19 15 arasında çekildi. Takımların ikisi de henüz sahada yoktu. Muslera ve Taffarel, yedek kaleciyle birlikte sahaya çıkmıştı. Bunun dışında iki takım da sahada değildi" dedi.

MUZU SALLAYAN TARAFTAR: "BEN MUZUN NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLMEM"
Basın toplantısına katılan, ırkçılık kastıyla muz salladığı ileri sürülen taraftar ise olayın ırkçılıkla yakında uzaktan ilgisinin olmadığını söyledi. İsmi açıklanmayan taraftar, "Ben stada girdiğimde bir arkadaşımdan muz aldım. Muslera tribünlere hareketler yapınca, tezahüratlarla birlikte bir tepki gösterdim. Benim kültürümde böyle bir şey yok. Elimde başka bir şey olsa yine sallardım. Sahada o sırada sadece Muslera ve Taffarel vardı, başka kimse de yoktu. Ben muzun ne anlama geldiğini bile bilmem. Ne kültürümde ne de yaşam tarzsnda böyle bir şey yok" dedi. Diğer taraftar ise "Sindirim sistemi tedavisi gördüğüm için genelde meyveyle besleniyorum. O gün de yanımda muz getirmiştim. Muslera’nın bir hareketi oldu ve ona karşı böyle bir hareket yaptık. Benim siyahi arkadaşlarım var" dedi.
Taraftarların ardından yeniden söz alan Deniz Tolga Aytöre, "Olay bizim bakışımızdan ziyade, olayın aktörleri tarafından aktarıldı. Umarım, 2 gündür koparılan fırtınanın, ülkemiz adına daha fazla olumsuz sonuç doğurmaması için bir adım olur. Bu konu burada kapansın. Bu bir Galatasaray-Fenerbahçe çakışması ya da ona verilen bir cevap değildir. Biz bir şeye cevap vermiyoruz. Bazı kulüp başkanlarının şiddetin önlenmesi ile ilgili açıklamaları oldu. Biz bu konuda çekincesiz, her türlü girişime varız. Yeterince samimi, çekincesiz, yüz yüze olan her konuda ve bir adım da atılmamışsa bir adım atarak işin içinde olacağız" diye konuştu.

ÖMER TEMELLİ: "GALATASARAY KAFİLESİNİ KARŞILADIK VE KENDİLERİYLE İLGİLENDİK"
Ardından söz olan asbaşkanlardan Ömer Temelli, "Kulüpler arasında bir birimize laf söylemek, iftira atmak; artık bunlar bayat şeyler olmaya başladı. Bunlara gerek yok. Lafı, konuyu değiştirip rakibine gol atmaya çalışan yöneticilerimiz oluşmaya başladı. ’Karşılamadı’ demelerine rağmen Galatasaray kafilesini yönetici arkadaşım Yalçın Haker ile birlikte karşıladım, oturacakları Şeref Tribünü’ne kadar getirdik, Fatih Terim’le sohbet ettik, Yalçın Haker yanlarında kaldı, ben karşı tribünde olduğumu ve ne olursa haber vermelerini istedim. Maçta teşekkür ettiler, maç bitince ’Bizi karşılamadılar’ dediler. Bu durum, ırkçılık palavralarının yanında çok ufak bir şey ama bu bile yapılıyor. Herkesin yerini ve söylediği şeyi çok iyi bilmesi lazım. Maalesef bizim söylediğimiz sözlerle, basında çıkan sözlerle çatışmalara gidiliyor. Bu ırkçılık söylemlerinin ne Fenerbahçe’ye ne de Galatasaray’a faydası var. Ama gündeme geldiğinde toptan Türkiye’nin ceza alması var. Bu kimseye yaramaz. Bu milat olur ve bu tür olaylar biter, taşkınlıklar biter. 19 yaşında bir arkadaşımız vefat etti, çok üzüldük. Bir vefatın karşılığı bir şampiyonluk yoktur" diye konuştu.
(İHA)