BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Faruk Bal neden aday oldu?

TBMM Başkanlığı için MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ilk başvuran aday oldu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER/ANKARA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in görev süresinin 4 Temmuz 2013'te sona ermesi dolayısıyla Meclis Başkanlığı seçimi için takvim bugün başladı.

Adaylar başvurularını, 28 Haziran Cuma günü saat 24.00'e kadar Başkanlık Divanı'na bildirecek.

Milletvekilleri, yeni Meclis Başkanı'nı belirlemek için TBMM Genel Kurulu'nda 2 Temmuz Salı günü oy kullanacak.

TBMM İçtüzüğü'ne göre, siyasi parti grupları başkanlık için aday gösteremiyor. TBMM, seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanıyor. Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranıyor. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılıyor; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçiliyor. Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanıyor.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı için adaylık başvurusunda bulundu. 

Faruk Bal, neden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na adayı olduğunu İnternethaber'e anlattı:

ÇOK CİDDİ SORUNLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ


"Türkiye çok ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Dış politikadaki kuşatılmış hali Türkiye'yi bir ateş çemberinin içine itmiştir. Ekonomide yaşamakta olduğumuz sorunlar Türkiye'nin geleceğini tehdit eder haldedir."

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ TEHLİKEDE

İmralı süreci adı altında ortaya çıkan durum Türkiye'nin bağımsızlığını, toprak ve millet bütünlüğünü tehdit eder hale gelmiştir. Bunu gibi birçok sorunun çözüm kaynağı Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Bu çözümler, kanunlarla, alınan kararlarla ortaya konacaktır. Türkiye'nin Parlamenter demokratik sisteminin en arızalı, en işlemez yöntemi de malesef Meclis'in yapısında ortaya çıkmaktadır."

MECLİSTE İKTİDAR TAHAKKÜMÜ VAR

İktidar organının dengelenmesi ve denetlenmesi dediğimiz hadise TBMM'nde ağırlıklı olarak gerçekleştirilmektedir. Şimdiye kadar işleyişine baktığımızda meslis iktidar gücünü dengeleyen ve denetleyen bir organ olmaktan çıkmış, bunun yerine iktidarın tahakkümü meclisin üzerinde bir baskı aracına dönüşmüştür. Dolayısıyla bu soruna çözüm bulabilmek için uzun yıllardır üzerinde çalıştığımız parlamenter demokrasinin denge ve denetim mekanizması olarak meclisin işletilebilmesine ilişkin projelerimizi hayata geçirmek için, kimsesizlerin kimi olan muhalefetin meclis çalışmalarına katkısını sağlayabilmek ve milli iradenin gerçek anlamda tecellisine imkan sağlayabilmek için Meclis Başkanlığı'na aday oldum.

Diğer Partiler'den çıkacak adaylar konusunda bir bilgisi olmadığını söyleyen Bal, sözlerine şöyle devam etti:

"Diğer partiler de kendi adaylarını ortaya koyacaklardır. Anca bu bir parti seçimi değildir, milletvekilleri arasında yapılacak bir seçimdir. Dolayısıyla bizim ifade ettiğimiz hususlar çerçevesi içinde önemli bir destek bulacağımızı düşünüyorum."