BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.469,38
HABER /  EKONOMİ

Faiz indirimi doları çoşturdu

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının ardından dolar son 5 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Abone ol

Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve zorunlu karşılıkları yükseltme kararlarının ardından güne 1,52 seviyesinden başlayan dolar/TL, Euro/dolar paritesine paralel 1,54'ün üzrenie çıkarak son beş ayın en yüksek seviyesini gördü.

Bankalararası piyasada dolar 1,5435 liraya kadar yükseldi. Dolar/TL'deki hareketin parite odaklı olduğunu söyleyen bankacılar, Moody's tarafından İrlanda'nın notunun düşürülmesinin ardından Avrupa Birliği Zirvesi'nden de olumlu sinyaller alınmaması nedeniyle Euro/dolar paritesindeki düşüş nedeniyle kurun yükseldiğini belirttiler.

Euro/dolar paritesi 1,3250 seviyesinden işlem görüyor. Saat 17.00 itibariyel doların işlem fiyatı 1.5375'den işlem görüyor.

FAİZ İNDİRİMİNE DÜNYADAN TEPKİLER

FINANCIAL TIMES: "Türkiye'nin Merkez Bankası finansal istikrarı korumayı amaçlayan ancak enflasyonla mücadeleye bağlılığına ilişkin muhtemelen kuşkular yaratacak Ortodosk olmayan bir adımla faiz oranlarını düşürdü" yorumunu yaptı. Gazete "Birçok ekonomist Türkiye'nin hızlı ekonomik canlanması ve yüksek enflasyon tarihi nedeniyle para politikası komitesinin riskli bir stratejiyi benimsediğini söylüyorlar" diye yazdı.

WALL STREET JOURNAL: ABD'nin Borsa ve iş dünyasının gazetesi Wall Street Journal ise, cari açığın artan biçimde sıcak para ile finanse edilmesinin Türk ekonomisinin kırılganlığını arttırdığına işaret edilirken, "Olası tuzaklar var ve Perşembe günkü faiz inidirmi tartışmalı. Ancak güç kazanan büyüme ve artan kredibilite sayesinde politika yapımcıları, sürdürülebilir genişleme ile sıcak para kaygılarını bağdaştırabilir" denildi.
Gazete "Hızlı büyüyen bir ekonomi, politika yapıcıları faizleri niye indirsen? Çünkü Türkiye'nin başarısı, sıcak para, yani hızlı bir spekülatif yatırım akımına yol açtı. Bu da, ekonominin kilit zayıflığı olan, dış finansmana bağımlı, tırmanan cari açığıdır." Spekülatif yatırımcıları vazgeçirmek için faizleri indirmenin, ekonomide aşırı bir ısınmayı yaratmasından korkulan bir iç tüketim patlamasını tetiklenmesinden daha az riski olduğu düşünüldüğüne işaret edildi.