BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Faiz arttıran Merkez Bankası'na Erdoğan'dan iki uyarı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madagasgar seyahati dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtldı. Erdoğan, faiz arttırımı yapan Merkez Bankası'nı uyardı: Koridordan vazgeç, faizleri düşür!

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salı günkü toplantıda faiz koridorunun üst bandını 0.75 puan, Geç Likidite Penceresi faiz oranını ise 1 puan yükselten Merkez Bankası'na iki kritik mesaj verdi:

Koridordan vazgeç, faizi artırma...

Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı kapsayan Doğu Afrika turunun dönüş yolculuğunda gazetecilerle biraraya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası politikalarından yerel para ile ticarete, altından TOKİ'nin Madagaskar'da konut yapımına kadar önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madagasgar seyahati dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtldı. Erdoğan, faiz arttırımı yapan Merkez Bankası'nı uyardı: Koridordan vazgeç, faizleri düşür!

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ ARTIRMA KARARINA İLK YORUM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin şunları söyledi:

"Bu konuda görüşümü öteden beri söylüyorum:

Faizi artırmak, kuru da enflasyonu da olumsuz istikamette etkiler. Hatta ben özellikle faizde, taban-tavan meselesinin dahi kaldırılmasını, sadece politika faizinin kalmasını savunan birisiyim. Faizle işsizliği azaltamazsınız.

Niye? Çünkü girişimci yatırım yapamayacaktır.

Bankalar kalkıp da, faizler yükseldi diye girişimciye kredi mi verecek?Hayır. Girişimci, müteşebbis, yüksek faizle zaten kalkıp yatırım yapamaz ki.

YILDA EN AZ 8 KEZ TOPLANACAK! Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa'da Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu-PPK toplantı sayısına ilişkin de yeni bir düzenleme yer aldı. Daha önce yılda 12 kez toplanan ve faiz kararını açıklayan PPK bundan sonra yılda en az 8 kez toplanacak.

TÜRK LİRASI DÖVİZ BASKISINDAN NASIL KURTULUR?

Hep söylüyorum, faizle enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Enflasyonun nedenini başka yerlerde aramayın.

Yok domates yok biber, hepsi hikâye. Bu işin ana sebebi faizdir. Kur baskısından kurtulmak için yerli paraya geçmek şart. Bakın Rusya ile bu konuda anlaştık. Keza, Çin ve İran'la da öyle. Şu anda bunlar buna zaten geçecekler. Avrupa'daki ülkelerde de yerli paraya geçme eğilimi başladı.

İngiltere'nin bu noktaya gelmesi zaten bundandır. Biz Rusya ile ilişkilerde yerli paraya girer de bunu yaparsak, TL'yi kur baskısından kurtarmış olacağız.

BENİM PARAMI NİYE BAŞKASI BELİRLESİN!

Çin, dolara karşı altın Borsalarını kurdu. Rusya da niyetli, İran da. Küresel sistemde değişiklik... Çin ve Rusya dünya ekonomisinde sıradan bir yere sahip değil. Bunlar şimdi şunu söylüyor:

Benim paramı niye başkası belirlesin! Ben kendi paramı kendim belirlemeliyim.

Bana göre de altın, bu işte en belirleyici unsurdur.

Hatırlarsanız ilk zamanlarda ben 'Dövizinizi altın ve TL'ye çevirin çağrısı' yaptım. Bana bir arkadaşım geldi, 'Bu, cari açığımızı artırır' dedi. Niye? Biz dışarıdan altın alıyormuşuz da o yüzden artırırmış. Bana bunu diyen arkadaşın kavrayamadığı şey şu: Altını alsan bile o bir değer olarak sende kalıyor, sen o gelen altını bir yerlerde değerlendirme yoluna gitmiyorsun, tam aksine Döviz benzeri sarmaldan kurtarsın diyorsun. Dolayısıyla Rusya, Çin gibi ülkelerin kur baskısından kurtulmak için bir çare arayışında olmaları son derece normal.