BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Faili meçhul cinayetlerin arkasındaki tim

Mardin Kızıltepe Başsavcılığı, 1990’lı yıllardaki faili meçhul cinayetleri işleyenin, köy boşaltıp yakanların JİTEM içindeki "Bıçak Timi" ...

Abone ol

Mardin Kızıltepe Başsavcılığı, 1990’lı yıllardaki faili meçhul cinayetleri işleyenin, köy boşaltıp yakanların JİTEM içindeki "Bıçak Timi" olduğunun tespit edildiğini açıkladı.
Ergenekon soruşturması sırasında, 1990’lı yıllarda özellikle Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki faili meçhul cinayetler gündeme gelince, bunları soruşturan Kızıltepe Başsavcılığı, 95 sayfalık fezleke hazırlayarak, "Gereğinin yapılması" için Terörle Mücadele Kanunu 10’uncu madde ile Yetkili Diyarbakır Başsavcı Vekilliği’ne gönderdi. Fezlekede, o dönemde Kızıltepe ile çevresinde gerçekleştirilen ve faili meçhul kalan 12 cinayetin JİTEM mensubu 8 sanık tarafından işlendiği belirtildi. Eylem yöntemi olarak genellikle "bıçaklamayı" seçtikleri için "Bıçak Timi" olarak bilinen bu yapının başında, dönemin Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı Albay Hasan Atilla Uğur’un bulunduğu iddia edildi. Ergenekon davasında yargılanan Uğur için "JİTEM’in Kızıltepe Sorumlusu" denilen fezlekede, şu ifadeler yer aldı:
"Terörle mücadele amacıyla yürütülen devlet faaliyetlerinin belirli dönemlerde legal çizgiden kaydığı, başta TSK olmak üzere, bazı kamu görevlilerinin organize ettiği oluşumlar bünyesinde örgüt mensuplarının, yardım edenlerin veya sempati duyanların haklarında adli süreç başlatılmaksızın işkence, öldürme gibi hukuka aykırı eylemlere maruz bırakıldıkları da bir gerçektir. Ayrıntıları açıklanan cinayetler, zorla köy boşaltmaları ve işkence olaylarına ilişkin başlatılan bu soruşturma kapsamında yapılan araştırmalar neticesinde, söz konusu eylemlerin JİTEM adlı oluşumun faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirildiğine dair kuvvetli şüphe teşkil eden delillere ulaşılmıştır."

SAVCILIK JİTEM’İN SORUŞTURULMASINI TALEP ETTİ
Savcılık olayın soruşturulması için alınan netice ve talebini şu şekilde sıraladı:
"Tüm soruşturma evrakının birlikte değerlendirilmesi neticesinde; soruşturmamıza konu olan cinayet, işkence ve hürriyetten yoksun kılma suçlarının JİTEM adlı silahlı örgüt tarafından gerçekleştirildiğine dair kuvvetli şüphe bulunduğu ve sorumlular hakkında kamu davası açılması gerektiği, ancak yukarıda da bahsedildiği üzere JİTEM’in Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin büyük kısmında faaliyet gösterdiği ve dolayısıyla örgüt mensuplarının bu soruşturmada şüpheli olarak gösterilen kişilerden ibaret olmadığı, örgütün jandarma subaylarınca yönetildiği, bütün bölgede organize biçimde faaliyet gösterdiği ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki hiyerarşik yapının JİTEM bünyesinde faaliyet gösteren asker kişiler arasında da aynen geçerli olduğu hususları dikkate alınarak, Jandarma Genel Komutanlığı aracığıyla soruşturmalara konu eylemlerin gerçekleştiği dönemlerde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görev yapan subay, astsubay ve korucuların tespit edilmesi suretiyle örgütün hiyerarşik yapısının net olarak belirlenebileceği, il veya ilçelerde meydana gelen benzer nitelikteki olaylara ilişkin münferit soruşturma ve kovuşturma yapılması halinde sorumluların tamamının ve örgüt yapısının deşifre edilmesinin mümkün olmadığı, bu araştırmaların sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için de ivedilikle zamanaşımını kesen muhakeme işlemlerine başvurulması gerektiği kanaatine varılmıştır. Cumhuriyet Başsavcılığı’mızın yetki alanında yapılması gereken ivedi ve zorunlu işler tamamlanmıştır. İşbu fezlekeye bağlanan soruşturma evrakı, 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemeleri’nin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 21/2. ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddeleri uyarınca takdirlerinize arz olunur".

12 FAİLİ MEÇHUL, 8 ŞÜPHELİ
Diyarbakır Başsavcı Vekilliği’ne geçen hafta gönderilen fezlekede sanıkların suçunu, "Silahlı terör örgütü kurma, yönetme ve üye olma, kasten öldürme, adam kaçırma ve işkence" olarak tanımladı. Şüpheliler hanesinde de Hasan Atilla Uğur, Ahmet Boncuk, Ünal Alkan, Abdurrahman Kurga, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan, Mehmet Emin Kurga ve İsmet Kandemir yer aldı.
(İHA)