BIST 10.336
DOLAR 32,24
EURO 34,78
ALTIN 2.461,94
HABER /  EKONOMİ

Facebook hisseleri alım satıma açılıyor

Facebook’un eski personellerinin elinde bulunan ‘sınırlandırılmış hisseler’ bugünden itibaren alım-satıma açılacak

Abone ol

Facebook’un mevcut ve eski personellerinin elinde bulunan yaklaşık 225 milyon adet ‘sınırlandırılmış hisse’ bugünden itibaren alım-satıma açık hisse senedine dönüşüyor. Bazı personelin yıllardır elinde bulunan sınırlandırılmış hisse senetlerinin toplam değeri yaklaşık 5 milyar dolar.Ellerinde sınırlandırılmış hisse bulunan çalışanlar bugüne kadar sadece kağıt üzerinde zengindiler. Ancak söz konusu eski ve mevcut personel 29 Ekim’den itibaren ellerindeki hisseleri satma hakkı kazanacak. Bu hisselerle beraber piyasadaki alım-satıma açık Facebook hisselerinin sayısı 234 milyon adet olacak.

Geçtiğimiz ağustos ayında ellerindeki hisseleri ilk defa satma hakkı kazanan bazı Facebook yatırımcıları ve yöneticilerinin çoğunun hisseleri satmasıyla şirket hisse değeri yüzde 6 düşmüştü. Uzmanlar, çalışanların büyük çoğunluğunun önümüzdeki pazartesi ellerindeki hisseleri satmaya karar vermeleri durumunda şirket hisse değerlerinde büyük düşüş yaşanabileceğini belirtti.

23 DOLARDAN KAPATTI

New York borsasına kote Facebook hisseleri dünü 23 dolar seviyesinde kapattı. Şirketin hisse değeri, üçüncü çeyrek raporunun açıklanmasının ardından dün yaklaşık yüzde 19 oranında yükseldi. Facebook hisseleri, halka açıldığı Mayıs ayından beri ilk defa bir gün içinde bu seviyede yükseldi.

Öte yandan şirket çalışanları ellerindeki hisseleri satmaları durumunda yüklü bir vergi oranıyla karşılaşacak. Kazançları rahatça milyon dolarlara ulaşabilecek olan çalışanlar en yüksek dilim olan yüzde 35 oranıyla vergilendirilecek. Bununla birlikte Kaliforniya’da yaşayan çalışanların ödeyeceği vergi miktarına, gelirleri 1 milyon doları geçtiği için eyalet kanunlarına göre yüzde 10’ daha eklenecek.