BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.309,06
HABER /  GÜNCEL

Eylemci valiye sabır çektirdi

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun bir kafede Gezi Parkı eylemcileriyle yaptığı görüşmeden ilginç görüntüler yansıdı.

Abone ol

Vali Mutlu'nun, eylemcilerle görüşmesi yaklaşık 5 saat sürdü. Çok faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Mutlu, eylemcilerin kendisini pazar günü pikniğe çağırdıklarını belirtti.

VALİ SABIR ÇEKTİ

Vali Mutlu basına açıklama yaparken gençlerden biri yüksek bir ses tonuyla "Gezi Parkı'na müdahale etmeyeceğinizi garanti edin" diye üç dört kez yineledi. En sonunda Vali Mutlu'ya "La İlahe İllallah" dedi. Kameralar önünde bir eylemcinin tepkisine maruz kalan Vali Mutlu, sabır çekti.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Dolmabahçe Saat Kule Kafe'de yaklaşık 150 kişiden oluşan Gezi Parkı eylemcisi ile görüştü. Gece saat 00.00 sıralrında başlayan görüşme yaklaşık 5 saat süren toplan 05.15 sıralarında sona erdi.


Görüşme sonrasıda açıklama yapan Vali Mutlu, toplantıya olan ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Telefon numaramı paylaştıktan sonra çok arayan oldu. O kadar çok arayan oldu ki telefonum bloke oldu. 45 dakika telefonum tamamen kapandı açılmadı. Telefonum bloke oldu. 45 dakika kullanamadım. Demek ki bir talep var. Gençlerimiz buluşmak istiyor. Buradaki gençlerle daha sonra da görüşmek üzere iletişim bilgilerimizi paylaştık. Gençlerin, Gezi Parkı'na yönelik ilgi ve alakalarının devam edeceği anlaşılıyor. Katı bir duruşları yok. Toplantıya katılanlar, arkadaşları ile görüşerek süreci iyi yöneteceklerini düşünüyorum" dedi.

PİKNİK YAPALIM SİZLERİ DE ARAMIZDA GÖRELİM DEDİLER
Görüşmeden edindiği izlenimleri de paylaşan Mutlu, Başbakan'dan gelen mesajların eylemciler üzerinde olumlu etki yarattığını ifade ederek,"Ayrılışımız çok güzel oldu. Piknik yapalım sizleri de aramızda görelim dediler. Biz toparlanacağız dediler. Kurarken çok çabuk kurdunuz dedim. Pazar gününe kadar piknik yapabilecek kadar hızlı olun dedim" diye konuştu.

EYLEMCİLERİN HİTAP TARZI
Toplantıda Söz alan eylemcilerin hitap tarzına da değinen Mutlu, "Bütün yaklaşımlarında, tahlillerinde Başbakanımıza, her hitaplarında Başbakanımız olarak hitap ettiler. Bu önemliydi. Ülkemizin gençlerini anlamak noktasında farklı bir kuşak var. Biz onları anlamaya çalışacağız. Kendilerini anladığımızı onlara hissetirmemiz gerekir" dedi.
gezi̇.jpg
GÖRÜŞME SONRASI TWITTER'DEN FOTOĞRAF PAYLAŞTI
Öte yandan Vali Mutlu açıklamasının ardından Twitter hsebaından, "Gençlerle sohbeti 05.15 de tamamladık.5 saat boyunca devam eden program benim ve gençler açısından yararlı oldu.Tanışıklığı sürdüreceğiz" şeklinde tweet attı. Mutlu ayrıca attı başka bir tweet ile görüşme sonrasında bir fotoğraf payaşarak, "Dolmabahçe'de gece onikiden sabah beşe kadar birlikte olduğumuz 150 gençten bir grub ile fotoğrafımız" dedi.

EYLEMCİLER GÖRÜŞMELERDEN UMDUĞUNU BULAMADI
Vali Mutlu ile görüşen eylemcilerden çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Göstericilerden biri Vali Mutlu'nun gençleri dinlemediğini ve görüşmelerden sonuç çıkmayacağını belirterek, "Emniyet görevlilerinin müdahaleler sırasında orantısız güç kullandığını sorduk. Ancak bu sorulara da Sayın Vali hiçbir cevap veremedi. Bu görüşmelerden ben pek somut bir sonuç çıkacağını sanmıyorum. Çünkü sorularımıza hep yuvarlak cevaplar veriyor. Vali Bey Gezi Parkı'na müdahale olmayacağını söylüyor. Bu söze ne kadar güvenebiliriz. İki gün önce de müdahale olmayacağını söylemişti ama sabah uyuyan insanları biber gazlarıyla uyandırdılar. Görüşmelerin pek olumlu geçtiğine inanmıyorum" şeklinde konuştu.

MARJİNAL VE ÇAPULCU SÖZLERİNE CEVAP VEREMEDİkafe.jpg
Başka bir eylemci ie görüşme ile ilgili olarak, içeride tatmin edici cevap alamadıklarını söyleyerek, "Hazırlıksız bir organizasyon olmasından dolayı pek soru soramadık. Vali Bey gaz bombasının kullanılmasın yönelik sorulara hiç cevap veremedi. Başbakan'nın açıklamaları soruldu. İnsanlara çapulcu demesi ve direnişe katılan herkesi marjinal demesi soruldu. Hiç birine cevap veremedi" dedi.

Görüşmeden genellikle polisin orantısız güç kullandığının gündeme getirildiğini belirten başka bir eylemci ise "Sorulan sorular genelikle polis şiddetiyle alakalıydı. Mesela Çağlayan Adliyesi'nde ki gözaltıların sebebi soruldu. Vali bey, adli makamlardan böyle bir talebin geldiğini toplantı gösteri ve yürüyüş yasasına göre kamu alanlarında yürüyüş yapılamayacağından dolayı göz altıların olduğunu söyledi. Genel olarak polis şiddetinin münferit olaylar olarak değerlerdi" şeklinde konuştu.


GÖRÜŞMEYE GİRMEDEN ÖNCE NELER KONUŞULDU? VALİ MUTLU GEZİ PARKI'NA GİTMEK İÇİN ONLARDAN NEYİ İSTEDİ? CEVABI SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

Eylemciler, "Kimsenin güvenliğe ihtiyacı yok güvenliğinizi sağlarız diyerek" Vali Mutlu'yu Gezi Parkı'nda öğle yemeğine davet etti. Davet üzerine Vali Mutlu, "Kokoreç yoksa gelmem. Kokoreç varsa gelirim" dedi.

POZİTİF YAKLAŞIM İÇERİSİNDELER

Vali Mutlu, Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Bu gece yüz yüze görüşmek isteyenlerle 24.00'ten itibaren Dolmabahçe Saat Kule Kafe'de gruplar halinde, gerekiyorsa sabaha kadar görüşeceğiz" diye yazmıştı.

Mutlu, görüştüğü eylemcilerin yaklaşımlarına ilişkin, "Orada kalma ve bunu sürdürme konusunda katı bir duruşlarının olmadığını, yeteri kadar kaldıklarını, özellikle sayın Başbakanımızın bu akşam yapmış olduğu değerlendirmenin de tesiriyle çok daha pozitif bir yaklaşım içerisinde bu gelen mesajlara duyarlılık gösterdiklerini hissettik" diye konuştu.

MARJİNAL SÖZÜNDEN RAHATSIZLAR

Görüşmeye katılan eylemcilerden biri sözü alarak Vali Mutlu ile görüşmeye gelme nedenini "Buraya bir grup adına gelmedik. Valimizin Twitter üzerindeki daveti üzerine geldik. Var olan sorunları, kendi düşüncelerimizi samiyetine güvendiğimiz Valimizle görüşemeye geldik. Daha demokratik bir ortamda bu sürecin barışçıl bir ortamda ilerlemesini sağlayacak" şeklinde açıkladı.

Söz alan bir diğer eylemci ise "Benim buraya gelme nedenim, bir şey benim kanıma çok dokundu. Marjinal değilim. 16 gündür Başbakan tarafından sürekli olarak marjinal olarak ifade edilmekten sıkıldım ve üzüldüm. Eğer mümkünse, bu üslubu değiştirmek için sizi teşvik etmek için buraya geldim" dedi.

DİYALOĞU BAŞTAN BER İİSTEMİŞTİM

Böyle bir görüşmeyi başından beri istediğini ifade eden Mutlu, "Bu diyaloğu başından beri her zaman arzu etmiştim. Mevcut gelişmeler şimdi  bu fırsatı yarattı. Daha önceden yapmak gerekirdi. bir eksiklikti" dedi.

"KOKOREÇ YOKSA GELMEM"

Eylemciler "Sizin de Geziye gelmenizi isterdik" şeklindeki konuşmaları üzerine Mutlu, "Vallahi gelmek isterim. Samimi söylüyorum" dedi.

Eylemciler, "Kimsenin güvenliğe ihtiyacı yok güvenliğinizi sağlarız diyerek" Vali Mutlu'yu Gezi Parkı'nda öğle yemeğine davet etti. Davet üzerine Vali Mutlu, "Kokoreç yoksa gelmem. Kokoreç varsa gelirim" dedi.

MÜDAHALE OLMAYACAĞINA GÜVENCE İSTİYORUZ

Vali Mutlu görüşmeye ilişkin basın mensuplarına bilgi verdiği sırada, bir kişi Vali Mutlu'ya hitaben, "Sıcak mesajlar verebiliyor musunuz? Vicdani bir muhasebe görevden alınmayı bile göze aldınız. Herşey güzel giderken televizyonu izlediğimde, ürktüm. Güven kaybı oldu. Buraya gelenler, Gezi Parkı'ndakiler tarafından yadırganabilir. Asla asla müdahale kararı vermeyin. Propaganda yapılıyor. Müdahale yok diyorsunuz müdahale ediliyor. Kendi kafanıza göre hareket etmeyeceksiniz. müdahale olmayacağına dair güvence istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bu konuşmalardan sonra Mutlu eylemciye, "Rahat ol. Hepimizin isteği hiç kimseye bir şey olmadan eylemlerin bitirilmesi" şeklinde cevap verdi.

Vali Mutlu daha sonra görüşmelerin yapılacağı kafeye girdi.