BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Eylem sırasında ağladı

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy’de kapatılan mermer ocağının tekrar açılacağı haberini alan köylüler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürl...

Abone ol

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy’de kapatılan mermer ocağının tekrar açılacağı haberini alan köylüler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Çeşmelerinden akacak temiz sudan mahrum kalacaklarını belirten yaşlı bir kadın, eylemde gözyaşı döktü.
Bursa’da uzun süredir bir mermer ocağı yüzünden suları çamurlu akan köylüler, ocağın mahkeme kararıyla kapatılmasının ardından yaklaşık 3 aydır temiz su içiyor. Daha önce yaptıkları eylemlerle Türkiye gündemine gelen Başköylüler, mermer ocağının tekrar açılacağı iddiaları üzerine minibüslerle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önüne geldi. Kadınların da katıldığı eylemde Başköylüler, mermer ocağının açılmamasını istedi.
Başköy Yaşatma Derneği Başkanı Yaşar Bayram, su havzası üzerinde madencilik faaliyetinin yapılması durumunda birkaç barajın olumsuz etkileneceğini belirterek, "Doğancı, Çınarcık ve Kayapa barajları kirlenebilir. Halkın yararına bir madencilik olmayacağı açıktır. Sivil toplum örgütleri ve kuruluşları burada madencilik faaliyeti yapılmayacağını belirtmelerine rağmen ısrarla maden ruhsatı alınmaya çalışılmaktadır. Lütfen yarınlarımızı karartmayalım" dedi.
Eylemde gözyaşlarını tutamayan köylülerden Ayşe Erten, maden ocağının tekrar açılmak istenmesine tepki göstererek, "Kesinlikle madenleri açtırmayacağız. Biz 2 senedir ağlıyoruz. Başbakan bizi görsün, köylülere sahip çıksın. Temiz su istiyoruz. Dünyalarımızı yaktılar" diye konuştu.
Başköy Muhtarı Hasan Acar ise, maden ocağının tekrar faaliyete başlayacağını söyleyerek, "Bir hukuksuzluk yaşanıyor. Bunun altında ne olduğunu siz düşünün. ÇED raporu alırsa bu maden ocağı açılacak gibi görünüyor. Açılırsa her türlü mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerekirse eylemler yaparız, mahkemeye gideriz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından köylüler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giderek itiraz dilekçelerini teslim etti. Köylüler, eylemin ardından olaysız şekilde dağıldı.
(İHA)