BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.419,88
HABER /  GÜNCEL

Ev kadınlarına sendika

TBMM Anayasa Uzlaşma Yazım Komisyonu'nda ilginç bir öneri gündeme geldi.

Abone ol

Buna göre sendika hakkı ile ilgili ortaya çıkan metinde BDP'nin önerisi olarak ev kadınları ile evlere temizliğe giden kadınların da sendika kurmasının yolu açılıyor.

TBMM Anayasa Uzlaşma 1 Nolu Yazım Komisyonu, sendika hakkı ile ilgili maddeyi kaleme aldı. Madde üzerinde partilerin anlaşamadığı hükümler parantez içine alındı. BDP, evlerde çalışan kadınlar ile ev kadınlarının örgütleneceği bir sendika önerisinde bulundu. BDP'nin, "Hizmet mekanı ev olan bütün işler, temizlik, bakım ve diğer hizmetler ev işçiliği kapsamındadır ve sendika kurma hakkından yararlanır" şeklinde kaleme aldığı fıkra parantez içinde BDP öneresi olarak madde metnine girdi. Konu, üst komisyonda konu ele alınacak ve son karar verilecek.

Yeni Anayasanın "Konut ve Barınma Hakkı" maddesine ise hukuka aykırı tahliye ve hakkın özüne etki eden ihlallere karşı anayasal güvence getirilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca madde gerekçesine "Evsizliğin önlenmesi" hakkında bir cümle eklenmesi konusunda da uzlaşıldı. Herkesin, insan onuruna yakışır bir evde yaşama hakkına sahip olduğu da metne konuldu.

Sendika kurma hakkı ile ilgili maddede CHP ve BDP, sendika yönetimlerinin yarısının kadınlardan oluşması için anayasaya bağlayıcı hüküm konulmasını önerdi. AK Parti ve MHP bu konuya sıcak bakmadı.