BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Ev alırken yanlışa düşmeyin!

Düşük faiz, uygun ödeme koşullarının cazibesine kapılıp, deprem ve bina güvenliği konularını gözardı etmeyin.

Abone ol

Hayalinizdeki eve sahip olmak isterken hayallere kapılmayın! Önceliğiniz uygun ödeme koşulları ve düşük konut kredisi imkanlarından önce deprem ve bina güvenliği olsun.

Ev projelerini gezerken bu listeyi ve bir uzmanı yanınızdan eksik etmeyin...

- Dere yataklarına, dere ağızlarına, yapay dolgu alanlarına inşa edilen binalardan konut satın almayın. Arazilerin dere yatağında olup olmadığını öğrenmek için ise bağlı bulunulan belediyeye müracaat edin.

- İstediğiniz konut düzlük bir arazi üzerine inşa edilmişse az katlı olanları tercih edin. Çok katlı binalar ise ancak kayalık zeminlerde ise tercih edilebilir.

- Alt katları işyeri olarak tasarlanmış binaları tercih etmeyin.

- Bitişik düzenli değil, tekil yapıları tercih edin. Eğer bitişik nizamlı bir yapıdan konut alacaksanız tüm bina yüksekliklerinin eşit olması gerekir.

- Çatıları kiremit sistemiyle kapatılmış ve yalıtımın sağlanmış olduğuna emin olun.

- Toprak kayması riskine karşı temelin kazıklarla desteklendiğinden emin olun.

- Yapının dış cephesinin su geçirmezliğinin sağlanmış olması gerekir. Aksi takdirde binanın kullanım ömrü ve güvenliği azalacaktır.

- Binanın bulunduğu alanda hiçbir şekilde toprak kayması riski olmamalıdır. Bölgesel olarak toprak kayması riskinin bulunduğu alanlar belediyeler aracılığıyla önceden araştırılmalıdır. Toprak kayması riski bulunan alanlara sigorta şirketlerinin garanti vermediğini de unutmayın.

- Binanın jeolojik ve jeoteknik açıdan incelenmiş olduğuna ve statik projesine bu çalışmaların işlenmiş olduğundan emin olun.

- Binanı içinde deprem perdelerinin zeminden çatıya kadar kesintisiz olarak inşa edildiğinden emin olun.

- Beton kalitesinin ise en az BS 25 olması gerekir. Projesinde bu standardın altında beton kullanılan yapıları satın almayın.

- Yapının boyasında kabarma, ıslanma varsa binada nem ve rutubet riski var demektir.  Bu durum binada kullanılan demirlerde paslanma anlamına gelir ki deprem güvenliği açısından son derece zayıf bir durum yatarı. Böyle binalardan konut almayın.

- Bir binayı gezerken güvenlikten emin olmak istiyorsanız bir inşaat mühendisi yada uzmanla birlikte incelemelerde bulunun.