BIST 10.195
DOLAR 32,37
EURO 34,66
ALTIN 2.383,89
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Eurovisionda format değişti

Eurovision Şarkı Yarışması'nın formatı değişti. Artık finalde yarışmak daha da zorlu hale geldi. Yeni format;

Abone ol Geçen yıl Kenan Doğulu'nun "Shake It Up Şekerim"le yarışıp dördüncü tamamladığı Eurovision Şarkı Yarışması'nda kurallar değişmese bu yıl ülkemizi temsil edecek "Mor ve Ötesi" direkt finalde yarışacaktı.

Ancak Avrupa Yayın Birliği (European Broadcasting Union) Eurovision'un formatını değiştirdi. 1950'de kurulan EBU, Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmak isteyen üye sayısı artınca yarışmayı şöyle formatladı:

Beş ülke Eurovision Finali'ne direkt katılacak. Bu ülkeler bu organizasyona en büyük katılım payını ödeyen İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya ile 2007'nin Eurovision Birincisi Sırbistan...

Diğer ülkeler aynı gün iki grup halinde yarı finale yarışacak. Her gruptan 10'ar ülke finalist olmaya hak kazanacak.

Hangi ülkenin hangi grupta yarışacağı ise kurayla belirlenecek.

Ülkeler, yer almadığı grubun yarı final yarışmasını yayınlamak mecburiyetinde değil, ama yarıştıkları grubun yarı finalini ekrana getirmek zorunda.

Her gruptan çıkacak 9'ar ülke yine tele oylama ile belirlenecek. Aldıkları puanlarla ilk 9'a girenler finalde yarışmaya hak kazanacak.

Ancak ülkelerden yarı finalde yarışmadıkları gruptaki ülkelere oy gidemeyecek. Her ülke sadece kendi grubundakilere oy verebilecek.
İki gruptan da gelecek 10. şarkıları ise jüri belirleyecek.

Mayıs ayında Sırbistan'da gerçekleşecek 53. Eurovision'da 25 ülkenin yarışacağı final yine eskisi gibi yapılacak.

Ama eskiden olduğu gibi ilk 10'a girenler bir yıl sonra direkt finalist olma hakkını artık elde edemeyecek.

O yüzden geçen yıl Kenan Doğulu'nun 163 puanla Türkiye'ye kazandırdığı dördüncülüğün bu yıl Türkiye adına yarışacak "Mor ve Ötesi"ne sağladığı hiçbir avantaj olmayacak.

Kaynak: Milliyet / Ali Eyüboğlu