BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,09
HABER /  GÜNCEL

Euro dolar karşısında son 4 yılın en düşük düzeyinde

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin Euro Bölgesi'nde aşırı düşük enflasyon riskinin arttığını söylemesi piyasalarca "Yeni ekonomiyi canlandırma programları yolda" şeklinde algılandı. Euro/Dolar paritesi 1,20 seviyesine kadar geriledi.

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Mario Draghi'nin Euro Bölgesi'nde aşırı düşük enflasyon riskinin arttığını söylemesi piyasalar tarafından "Yeni ekonomiyi canlandırma programları yolda' şeklinde algılandı ve Euro'ya satış getirdi. Euro/Dolar paritesi 1,20 seviyesine kadar geriledi.

Alman gazetesi Handelsblatt'a konuşan Draghi, aşırı düşük enflasyonun ekonomilere zarar verdiğini belirterek "Fiyat istikrarını sağlama görevimizi başaramama riskimiz, altı ay öncesine göre daha fazla" dedi.

2015 başında devreye sokacakları tedbirlerin "boyutu, hızı ve yapısına" dair teknik hazırlıkları yaptıklarını belirten Draghi, gerekli olursa ECB'nin tereddüt etmeden Euro Bölgesi'ni desteklemek için devreye gireceğini ifade etti.

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon Kasım ayında yüzde 0,3'e kadar gerilemişti. Bazı ekonomistler Aralık ayı verisiyle birlikte deflasyon dönemine, yani eksi enflasyon dönemine girilebileceğini söylüyor.

'Euro/Dolar 1,10 olur'

ECB'nin yıllık enflasyon hedefi yüzde 2 seviyesinde. Piyasada beklenti bankanın enflasyonda yükseliş sağlayabilmek ve ekonomik aktiviteyi canlandırabilmek için ABD Merkez Bankası'nın kısa zaman öncesine kadar uyguladığı parasal genişleme yolunu tercih edebileceği yönünde.

Parasal genişleme ile merkez bankaları tahvil gibi menkul kıymetleri alarak piyasaya likidite pompalıyor. Piyasadaki euro likiditesinin artabileceği beklentisi de Draghi'nin açıklamalarının ardından Euro'da hızlı düşüşe yol açtı. Euro/Dolar paritesi Haziran 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

2015 için de giderek daha düşük Euro/Dolar tahminleri oluşmaya başladı. Bloomberg haber ajansına konuşan Societe Generale'den stratejist Kit Juckes yılsonu Euro/Dolar tahminlerinin 1,14 olduğunu söylüyor. Bank of New York Mellon'un 2015 sonu beklentisi ise 1,10 seviyesinde.

Deutsche Bank ise Euro'nun 2017'ye kadar parite seviyesinin altına inebileceğini ve Dolar'dan daha değersiz bir para birimi haline gelebileceğini söylüyor.