BIST 10.232
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.405,91
HABER /  EKONOMİ

Euro bölgesinde suçlu bulundu!

Euro Bölgesi’de binlerce iş yerini kapatan, onbinlerce çalışanı işsiz bırakan krizde suçlu bulundu

Abone ol

Yeni bir çalışma son üç yıldır Euro Bölgesi ülkelerini esir alan ekonomik krizin asıl suçun Almanya’da olduğu iddiasını gündeme getirdi.

Euro Bölgesi’de binlerce iş yerini kapatan, onbinlerce çalışanı işsiz bırakan krizde suçlu bulundu: Almanya.

Almanya’da sosyalist Die Linke partisiyle yakın işbirliği içinde olan Rosa Luxemburg Vakfı adlı bir kuruluşun yayımladığı son raporda, ülkenin çalışanlarına yüksek maaş verme konusundaki ısrarırın Euro Bölgesi’de kendisi için bir dezavantaja dönüştüğüne dikkat çekildi.

DİĞER ÜLKELERE ENGEL OLUYOR

Berlin’in aynı zamanda bu şekilde Euro Bölgesi’ndeki sorunlu ülkelerin büyümesine de engel olduğuna işaret edildi.

Çalışmaya göre Almanya’da işçi maliyeti Euro’nun kurulmasından bu yana değişmedi. İşçi maliyeti verimlilik açısından önemli bir faktör olarak kabul ediliyor.

Raporu hazırlayanlar, Almanya’da birim işçi maliyetinin diğer ülkelerdekilere göre yüksek olması, ihracatının artıp, ithalatının azalmasına neden oluyor.

GERİDE KALIYORLAR

Bu da uluslararası ticarette Almanya’nın daha avantajlı olup, diğer ülkelerin geride kalması ve büyüyememesine neden oluyor.

İstihdamda çalışanlara verilen paralar değişmediğinden, Almanya’da bir ürün 1999 yılındaki satış fiyatına kıyasla 2010’da yüzde 25 daha indirimli olarak satın alınabiliyor.