BIST 10.056
DOLAR 32,27
EURO 34,83
ALTIN 2.423,18
HABER /  GÜNCEL

'Euro bölgesinde risk sürüyor'

Gösterge faiz oranını %1 de sabit tutan Avrupa Merkez Bankası başkanı euro bölgesinde aşağı yönlü risklerin devam ettiğini söyleyerek hükümetleri uyardı.

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası başkanı, gösterge faiz oranının değişmediğini açıkladıktan kısa süre sonra, euro bölgesinde aşağı yönlü risklerin devam ettiği uyarısında bulundu.

Aylık gösterge faizleri ilanından sonra konuşan Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi bu risklerin euro bölgesi borç piyasasında yeniden yoğunlaşan gerginliklerle ilgili olduğunu söyledi.

Draghi bunun gerçek ekonominin bütün alanlarını etkileme potansiyeli taşıdığını vurguladı.

Merkez Bankası başkanı herşeye rağmen euro ekonomilerinin 2012 yılında küçük de olsa bir büyüme göstermesini beklediğini kaydetti.

Draghi bazı temel ürünlerin fiyatlarındaki artışların etkisiyle hala yükselme tehdidi olmakla birlikte enflasyonun, 2012 yılında muhtemelen yüzde 2'lerde seyredeceğini tahmin ediyor.

Mart ayı için euro bölgesinde yapılan son resmi enflasyon tahmini yüzde 2,6. Bu da önceki üç ay tekrarlanan 2,7'lik enflasyon rakamına göre küçük de olsa bir düşüş anlamına geliyor.

Avrupa Merkez Bankası başkanı enflasyonun gelecek yılın başlarında yüzde 2'nin altına düşmesi gerektiğini kaydetti ve büyük ekonomik resimde de gelişmeler umduğunu söyledi.

Uyarılar

"Ekonomik büyüme konusundaki göstergeler 2012 'nin ilk aylarında düşük düzeylerde devam etti, yılın geri kalan kısmında bazı ufak tefek iyileşmeler bekleniyor" diyen Draghi yine de aşağı yönlü risklerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Euro bölgesi ülkeler hükümetlerini isim vermeden uyaran Merkez Bankası başkanı herkesi borçlarını azaltma ve kontrol altında tutma konusundaki sözlerine bağlı kalmaya çağırdı:

"Ulusal düzeyde politika üretenlerin bütçelerinin sürdürülebilirliğini sağlayacak önlemleri alma, üretim ve iş piyasalarının uyum kapasitesini geliştirme, verimlilik ve rekabeti artırma ve mali sistemlerini sağlamlaştırma konusunda sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor.

"Özellikle de fiyatlandırmada rekabet gücünü kaybeden ülkeler, ücretlerde gereken ayarlamaları yapmalı ve üretimde verimliliği artırmalıdır."

Euro bölgesi ülkelerinden İtalya ve İspanya Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'nın akıbetine uğramamak için kamu harcamalarını kısmaya çalışıyorlar.

İspanya'nın geçen Cuma günü açıkladığı 27 milyar euro tasarruf sağlamaya yönelik bütçe kesintileri yatırımcıları tatmin etmemiş görünüyor.

Bugün İspanya, yatırımcılardan 3,5 milyar euroya varan kredi arayışının sadece 2,6 milyar dolarını bulabilmeyi başardı.

Yatırımcıların İspanya konusundaki güvensizliği uzun vadeli İspanya devlet bonolarının fiyatlarına da yansıdı.

10 yıl vadeli bonoların değeri yüzde 0,2 puanlık bir artışla yüzde 5,61'e yükseldi. Bir ay önce aynı bonoların faizi yüzde 4,9'du.

Şubat ayında Avrupa Merkez Bankası kredi fonlarını artırmak ve borçlanma faizlerini aşağı çekebilmek amacıyla Avrupa Birliği içindeki 800 bankaya 530 milyar euro tutarında düşük faizli kredi sağlamıştı.

Daha önce Aralık ayında da benzer bir hamle ile bankalara 489 milyar euroluk düşük faizli kredi verilmişti.

Merkez bankası Kasım ayından beri euro bölgesinde faizleri sabit tutuyor.