BIST 10.180
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.454,23
HABER /  EKONOMİ

Euro Bölgesi toparlanmaya başladı

Avrupa'nın en büyük ekonomisinin toparlanma yolunda hızla ilerlediği sinyallerini verdi.

Abone ol

Avrupa'da Rusya-Ukrayna krizi ticari ilişkileri ve ekonomik istikrarı tehdit etmeye devam ederken, Almanya'da iş güven endeksi ikinci çeyreğin başında yükselerek Avrupa'nın en büyük ekonomisinin toparlanma yolunda hızla ilerlediği sinyallerini verdi.

Gelen pozitif veriler Euro Bölgesi ekonomisinin geçtiğimiz yıl kırılgan bir toparlanma göstermesinin ardından bu yıl daha sağlam bir toparlanmaya doğru ilerlediği sinyallerini veriyor. İspanya Merkez Bankası dün yaptığı bir açıklamada geçtiğimiz çeyrekte büyümenin hız kazanmış olabileceğini duyurdu. Buna karşılık Euro Bölgesi'nin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa yavaş büyüme sinyalleri vermeye devam ediyor.

Almanya'da Ifo iş sektörü güven endeksi Nisan ayında 111.2 olarak gerçekleşirken, The Wall Street Journal tarafından gerçekleştirilen ankete göre bu yöndeki beklenti 110.5 olmuştu. Mart ayı rakamı 110.7.

Ifo Başkanı Hans-Werner Sinn yaptığı bir basın toplantısında "Ukrayna'daki krize rağmen Alman ekonomisindeki pozitif duruş devam ediyor" dedi.

Uzmanlar, Almanya'nın kendine yakın bölgelere dayanarak büyümesini sağlamlaştırdığını ve bu çerçevede yerli sektörlere ve komşu ülkelerle olan ticarete ağırlık verdiğini belirtiyor. BNP Paribas ekonomisti Evelyn Herrmann yazdığı bir araştırma notunda "Toparlanmaya destek güçlü yerel talepten ve diğer Euro Bölgesi ülkelerinde de görülen toparlanmadan geliyor" dedi.

Diğer Euro Bölgesi'nden gelen veriler de umut dağıtıyor. İspanyol ekonomisi çok zorlu bir resesyon atlatmasının ardından güçlü toparlanma sinyalleri veriyor. Merkez Bankası'nın Nisan ayı bülteninde yazdıklarına göre geçtiğimiz yılın 4. çeyreğinde yüzde 0.2 büyüyen ülke ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0.4 büyüdü. Banka, artan tüketici harcamaları ve şirket yatırımlarının büyümede en önemli rolü oynadığının altını çizdi.

İspanya her ne kadar yüzde 25 ile Euro Bölgesi'nin en yüksek işsizlik oranlarından birisine sahip olsa da veriler umut dağıtıyor.

İspanya'daki büyüme İrlanda, Portekiz ve Yunanistan gibi diğer Euro Bölgesi ülkelerinin de yeniden ayakları üzerinde durmaya başladığının mesajlarını veriyor.

Fransa ise başka yönde hareket ediyor. Her ne kadar kriz ülkesi olmasa da, Berenberg ekonomisti Christian Schulz, Fransa'nın "geriden" geldiğini söylüyor ve ülkenin önemli ekonomik reformları yapamamasının ağırlığını hissettiğini belirtiyor.