BIST 9.994
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.431,65
HABER /  DÜNYA

Etekle gezen Afgan kadının cesareti şaşırttı!

Burka giymenin zorunlu olduğu Afganistan'da etek giyerek sokakta gezen kadının cesareti herkesi şaşkına çevirdi.

Abone ol

Kadınların burka (her taraftan kapalı, giyenin önünü görmesi için yüz kısmı kafesli çarşaf) giymesinin zorunlu olduğu Afganistan'ın başkenti Kabil’de, bir kadının sokağa eteğiyle çıkması tüm dünyayı ayağa kaldırdı.

Kadının nasıl cesaret edip bu halde sokağa çıktığı konusunda BBC’ye açıklamalarda bulunan ve kadını görüntüleyen yerel gazeteci Hayat Ensafi, “Şok oldum” dedi.

"TÜM KABİL ŞOKTA"

New York Post’ta yer alan habere göre, gazetecinin Facebook’ta paylaştığı fotoğraf viral oldu. Ensafi, “Bu özel anı yakalamam gerektiğini biliyordum, çünkü buralarda sokakta bu şekilde yürüyen bir kadın hiç görmemiştim. Onunla konuşmaya çalıştım ama çok hızlı yürüdü ve benimle hiçbir şekilde konuşmadı. Tüm Kabil şokta” sözleriyle yaşananları anlattı.

'ONUN CESARETİNİ SELAMLIYORUM'

Facebook’ta fotoğraf hakkında birçok kişinin yorum yaptığı görüldü. Yazılanlar arasında, “Onun cesaretini selamlıyorum. Daha fazla kadının bu şekilde sokağa çıkmasını istiyoruz” ve “Benim bedenim, benim kararım… Zorla örtünmeye hayır” gibi destek mesajlarının yanı sıra, “Müslüman bir ülkede yaşıyoruz ve bu kadın gibileri istemiyoruz” benzeri yazılar da dikkat çekti.

BBC’den Syed Anwar ise, “Yalnızca sosyal medyada değil, sokaklarda da insanlar onun hakkında konuşuyor ve kadının eylem mi yaptığını yoksa zihinsel engelli mi olduğunu merak ediyorlar” dedi.

burka.jpg
BURKA NEDİR? TARİHİ NEREYE DAYANIYOR?

Afganistan'da, Taliban yönetimi zamanında giyilmesi zorunlu hale getirilmişti. Yeni yönetimle serbest bırakılmasına rağmen, halk bazında büyük bir değişim görülmemiştir. Bunun dinî, geleneksel ve sosyal sebepleri olduğuna dair yorumlar yapılmıştır. Şu anda yaygın olarak Afganistan, Pakistan ve Hindistan'ın kuzey bölgesinde rağbet görmekle beraber, dünyanın hemen her yerinde kullanılmaktadır.