BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.402,99
HABER /  GÜNCEL

Et fiyatları artmaya devam ediyor

Et fiyatları ithal et gelmesiyle beraber düşmesi bekleniyordu. Ancak ette yükseliş sürüyor

Abone ol

İthalatın ardından bir miktar düşüş olsa da, fiyatlarda yeniden artış gözleniyor. Gerekli tedbir alınmaması halinde, Ramazan öncesinde yükselişin devam edeceği endişesi hakim. 
 
Türkiye halen dünyanın en pahalı etini tüketmeye devam ediyor. Son bir yılda dana etine yüzde 35, koyun etine de yüzde 52,5 oranında zam geldi. Dana eti 30, koyun eti 39 liraya kadar yükseldi. Bu gelişmeler üzerine Et ve Balık Kurumu (EBK) ithalat kararı aldı.

 İthal edilen canlı hayvanların kesilip piyasaya verilmesinin ardından fiyatlarda bir miktar düşüş gözlense de bu indirim vatandaşa bir türlü yansımadı. 17,5 liradan satılan karkas eti 12,5 liraya indirdiklerini söyleyen üreticiler, kasap ve marketlerde fiyatların 25-30 lira arasında seyretmesine anlam veremiyor. Ayrıca, yaklaşan Ramazan öncesi yeni zamların gündemde olması da endişelendiren bir diğer konu.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Et fiyatları ya düşecek ya düşecek." açıklamasının ardından Et ve Balık Kurumu'nun yaptığı ihale çerçevesinde yurtdışından getirilen canlı hayvanların kesimi sürüyor. Belli oranda ithal etin piyasaya arzıyla gerileyen fiyatlar, tüketicinin ithal ürünlere rağbet göstermemesi üzerine yeniden yükselişe geçti.

Ramazan öncesi taahhüt edilen canlı hayvanların Türkiye'ye getirilememesinin piyasaları olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclis üyesi Ali Kopuz, şimdiden karkasın kilosunun 15,50 liradan 16,50 liraya yükseldiğini söyledi. Bu fiyatlarla birlikte kıymanın kilosunun 24-25 liraya, normal etin de 28-30 liraya kadar yükseldiğine işaret eden Kopuz, "Ramazan öncesinde gerekli ithalat yapılmazsa fiyatlar daha da yukarı çıkar.

Kıyma 30 liraya, kuşbaşı da 35-36 liraya satışa sunulur." uyarısında bulundu. Danet Yönetim Kurulu Başkanı Osman Uluçay da karkasın kilosunun 16 liraya yükseldiğini, önümüzdeki günlerde bunun 18 lira seviyesine yükseleceğini kaydetti. Ramazan öncesinde fiyatlarda bir yükselişin de beklendiğini dile getiren işadamı, kuşbaşının 30 liraya, kıymanın da 26-28 lira arasında satılacağını ifade etti.

Kombinalarına gelen 2 bin ithal hayvandan bin 600'ünün kesiminin yapıldığını belirten Et ve Balık Kurumu Sakarya Et Kombinası Müdürü Muharrem Uçar ise, piyasaya 100 ton civarında et satışının yapıldığını dile getirdi. Uçar, Sakarya Kombinası'na 9 bin ithal hayvanın geleceğini vurguladı. Uçar, fiyatların düşmesi için kesilen tüm etleri market ve kasaplar dışında kimseye vermediklerini dile getirdi.

Kesilen ithal hayvanların güvenle yenilebileceğinin altını çizen Uçar, etlerin EBS hastalığı yönünden de kontrollerinin yapıldığını kaydetti. Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal ise "Eğer tedbir alınmasıydı bugün kıymanın kilosu 30 lirayı geçecekti." ifadesini kullandı. Vatandaşların ithal ete rağbet göstermediğini de savunan Kobal, tüketicilerin alışveriş yapmadan önce etin ithal olup olmadığını sorduğunu iddia etti.

İstanbul Kasaplar Odası başta olmak üzere Türkiye genelindeki birçok oda yetkilisi, perşembe günü federasyon başkanının liderliğinde Tarım Bakanı Mehdi Eker ile bir araya gelecek. Oda başkanları bakana özelikle piyasalarda yaşanan dalgalanmayla ilgili bilgi verecek ve beklentilerini dile getirecek.