BIST 10.204
DOLAR 32,34
EURO 34,97
ALTIN 2.389,87
HABER /  GÜNCEL

Esnafa uygun kredi

Esnafın ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla, Halk Bankası'nca kredi tahsisi devam ediyor.

Abone ol

Bakanlar Kurulu'nun Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Kefaletiyle Esnaf ve Sanatkarlara Kredi Kullandırılmasına Dair Karar” Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

1 Ocak 2009 tarihinden geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe giren Karar uyarınca, esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla, Halk Bankası'nca Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış olup, bakiyesi 2009 yılına devreden krediler ile 1 Ocak 2009-31 Aralık 2009 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) bankacılık usul ve esasları çerçevesinde kullandırılacak kredilere yine aynı tarihler arasında (bu tarihler dahil) geçerli olmak üzere belirlenen gösterge faiz oranı uygulanacak.

Halkbank'ın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde faaliyet gösteren şubelerince, esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış olup, bakiyesi 2009 yılına devreden krediler ile 1 Ocak 2009-31 Aralık 2009 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) bankacılık usul ve esasları çerçevesinde kullandırılacak kredilere yine aynı tarihleri arasında (bu tarihler dahil) geçerli olmak üzere belirlenen gösterge faiz oranı tatbik edilecek.

Bu Kararın uygulanması sonucunda Bankanın cari faiz oranı ile gösterge faiz oranı arasındaki farka göre oluşacak gelir kayıpları, belirlenen tutarın aşılmaması kaydıyla Hazine Müsteşarlığı tarafından avans olarak Halkbank'a ödenecek.

Bu Karar kapsamında açılan kredilerden doğacak gelir kayıpları, kredilerin faiz tahakkuk tarihlerinde (vade/taksit vadesi) Bankanın uyguladığı cari faiz oranı ile gösterge faiz oranı arasındaki fark esas alınarak hesaplanacak.

Halkbank tarafından Karar kapsamında kullandırılan krediler ve Hazinece aktarılan avansın kullanılan kısmına ilişkin bilgiler ile kullandırılan kredilere ilişkin vade/taksit vadesi sonuna kadar hesaplanmış tahmini gelir kaybı tutarının, Hazinece belirtilen içerikte aylık olarak Hazine Müsteşarlığına bildirilmesini müteakiben avans ödemeleri yapılacak.

GÖSTERGE FAİZ ORANI

Gösterge faiz oranı, Halkbank'ın kooperatif kredilerine özgü kaynak maliyeti dikkate alınarak belirlediği cari faiz oranının yüzde 50'si kadar olacak.
Banka, bu Kararın birinci maddesi kapsamında doğacak gelir kayıplarına ilişkin olarak Hazinece yapılan avans ödemelerini gelir kaybı hesabında izleyecek ve bu hesabın hareketlerini, yapılan işlemler ile gelir kaybı hakkında tahminini aylık bazda Hazine Müsteşarlığına bildirecek.

Bu Karar kapsamında yapılan işlemler ve oluşan gelir kaybı, yapılan avans ödemeleri ile birlikte Hazine Kontrolörleri Kurulunca incelenecek. Yapılan inceleme sonucunda düzenlenen raporlar ile tespit edilen gelir kaybı tutarları Hazine ve Banka kayıtlarında esas alınacak, ancak yıl sonları itibarıyla ortaya çıkan Hazine ve/veya Banka lehine/aleyhine fark tutarı nakden geri ödenmek yerine, izleyen yılın Ocak ayına ait gelir kaybı avans ödemesinde dikkate alınarak mahsuplaşılacak.

Uygulamanın sona ermesini müteakiben, kesin olarak tespit edilen gelir kaybına göre taraflar yükümlülüklerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın onayı ile belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirilecek.

Karar uyarınca ihtiyaç duyulan finansman, öncelikle 26 Aralık 2007 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının uygulanması için 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinden ayrılan ve İç Ödemeler Muhasebe Birimi emanet hesaplarında bekleyen tutarın bu Karar hükümleri çerçevesinde avans olarak Halkbank'a ödenmesi suretiyle karşılanacak.

Söz konusu tutarın yeterli olmaması halinde ihtiyaç duyulan finansman 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda bu Karar uygulaması için ayrılan ödenekten sağlanacak.

Ertelenmiş, taksitlendirilmiş, tasfiye olunacak alacaklar/vadesi geçen alacaklar hesabında borcu bulunan veya yeniden yapılandırılmış kredi borcu olup geri ödeme süreci devam eden esnaf ve sanatkarlara, borçlarının tamamı Bankaya ödenmeden bu Karar kapsamında hiçbir şekilde kredi açılmayacak.

Bu Karar kapsamında açılan kredilere, vadesinde/taksit vadesinde ödenmemesi halinde, vade tarihi/taksit vadesi tarihinden itibaren, bu Karar hükümleri uygulanmayacak. Bu krediler, Halkbank'ın usul ve esasları uyarınca tahsil ve tasfiye edilecek.

Karar'da belirtilen esaslar dışında, söz konusu kredi kullandırımlarında Halkbank'ın usul ve esasları uygulanacak.