BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,97
ALTIN 2.436,95
HABER /  GÜNCEL

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Rabbani öldürüldü

Taliban'la müzakere çabalarına öncülük eden Yüksek Barış Konseyi'nin Başkanı Burhaneddin Rabbani, evine kabul ettiği iki Taliban üyesinden biri tarafından girişilen intihar saldırısına hedef oldu.

Abone ol

Afganistan'da Taliban'la müzakere çabalarına öncülük eden Yüksek Barış Konseyi Başkanı Burhaneddin Rabbani, başkent Kabil'de evine düzenlenen intihar saldırısında hayatını kaybetti.

Bugünkü saldırıda barış konseyinin üst düzeydeki danışmanlarından Masum Stanakzai'nin de ağır yaralandığı bildiriliyor.

Afgan yetkililere göre, saldırı sırasında Rabbani, iki Taliban üyesiyle görüşüyordu. Taliban üyelerinden birinin eski cumhurbaşkanına sarılmak üzereyken türbanına gizlediği patlayıcı maddeleri ateşlediği öğrenildi.

Rabbani'nin evinden bilgi veren bir şahıs, "Gelenler hiçbir kontrolden geçirilmedi. Hemen ardından patlama sesini duyduk. Herkes Üstad'ı öldürdüler diye bağırmaya başladı." dedi.

1996 Yılında Taliban tarafından iktidardan uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı Rabbani, aynı zamanda muhalefet lideriydi. Rabbani, Taliban dahil birçok düşmanı olan tartışmalı bir isim olarak niteleniyor.

Burhaneddin Rabbani, yakınlarda İran'da bir dini konferansa katılmış ve Müslüman din adamlarını, intihar saldırılarına karşı seslerini yükseltmeye çağırmıştı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Yüksek Barış Konseyi'ni Afgan halkının en büyük umudu olarak nitelemiş ve Taliban'dan bu fırsatı değerlendirmesini istemişti.

Ancak üyeleri arasında yıllarca Taliban'a karşı savaşan silahlı grupların liderlerinin de olması nedeniyle, bazı çevreler Konsey'in barış çabalarında başarıya ulaşacağına ihtimal vermiyordu.

BM Genel Kurulu toplantılarına gitmek üzere New York'a gitmekte olan Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, haberi aldıktan sonra Kabil'e dönmeye karar verdi. Karzai, Başkan Barack Obama ile kısa bir görüşme yaptı.

Rabbani'nin evi Kabil'in varlıklı semtlerinden birinde, ABD Büyükelçiliği çevresinde sıkı güvenlik önlemleri altında korunan bölgenin yakınındaydı.

Aynı bölge geçen hafta 20 saat süren bir saldırıya hedef olmuş, 25 kişi can vermişti. Bugünkü saldırının başkent Kabil'in güvenliği konusunda yeni kaygılar yaratacağı düşünülüyor.