BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Eski ABD Başkanı Clinton, Mandela’nın doğum gününü kutladı

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, Nelson Mandela’nın 95. doğum günü nedeniyle BM’de düzenlenen kutlamada yaptığı konuşmada, “Şeytanın üstesinde...

Abone ol

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, Nelson Mandela’nın 95. doğum günü nedeniyle BM’de düzenlenen kutlamada yaptığı konuşmada, “Şeytanın üstesinden gelmek onun büyüklüğünün işaretidir” dedi.
BM’nin merkezi olan New York’ta Mandela’nın 95. yaş günü ve Mandela Günü nedeniyle açıklama yapan Clinton, Mandela’nın hapishanede kaldığı sürede apartheid gardiyanlardan korktuğunu ve nefret ettiğini fakat bu “şeytanın” üzerinden gelmesinin onun büyüklüğünün bir işareti olduğunu ifade etti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Mandela ile birlikte hapis yatan Andrew Mlangeni ile birlikte düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Clinton, Mandela’nın hapishaneden çıktığında hapishaneye girdiğine nazaran daha mükemmel bir insan olduğunu dile getirerek Mandela’nın büyük zorluklar yaşadığını ve efsanevi adam yakıştırmasını aldığını ifade etti. Clinton, “Her günü mücadele ile geçiyordu. Bunu hapishaneden çıktıktan sonra bile gözlerinde görebiliyordunuz. Bazı eski şeytanlar artmıştı birileri ya da bir şeyler aptalcaydı. Ama o her gün savaştı” şeklinde konuştu.
Clinton ayrıca Mandela’nın kirli hapishane yollarından çıkarak özgürlük yürüyüşünde nasıl ilerlediğini ve nasıl tedbirli politikacı olduğunu da dile getirerek göreve başlaması sırasında gardiyanını törene davet ettiğini ve hükümetinin içine beyaz muhalefet partilerini de getirdiğini ifade etti. Clinton ayrıca Mandela’nın hiçbir zaman halkından nefret etmediğini kaydetti. Mandela’nın sözlerinden de bahseden Clinton, “O kısaca ‘yaptım’ dedi. ‘Gerçeği söylemek için yaşlıyım’ dedi. ‘Nefret ettim fakat kendime eğer onlardan nefret edersen o arabaya bindiğinde mahkum olarak kalacaksın. Özgür olmak istiyorum, bu yüzden de buna izin vermeliyim’ dedi” şeklinde konuştu. Clinton ayrıca Mandela’nın tüm olumsuzluklara rağmen hayata bağlandığını da ifade ederek, “Mandela, ‘İnsanlar senden her şeyi alabilir. Ben ailemi kaybettim fakat çocuklarımın büyümesini görme şansına sahip oldum. Bu hayatımdaki en güzel yıllardı. Onlar sizin aklınız ve kalbiniz dışında her şeyi alabilir. Fakat ben bunların olmasına izin vermedim’ dedi” şeklinde konuştu.
Hastanede tedavisi devam eden Mandela için dua ettiklerini belirten BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise, eşitlik ve adalet için dünya çapında verilen tüm mücadeleye katıldıklarını dile getirdi.