BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Avcı, Azerbaycan Gecesi nde

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir’de Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Azerbaycan Gecesi’nde...

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir’de Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Azerbaycan Gecesi’ndeki iftar programına katıldı.
Büyükdere Mahallesi’nde sanatçı Ahmet Yenilmez’in sunuculuğunu yaptığı programa, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın yanı sıra Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, İl Milli Eğitim Müdürü Arif Dede ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Burada konuşan Bakan Avcı, Türk dilinin ve kültürünün Tük Dünyası’nda daha fazla tanınması için çeşitli projeler yürüttüklerini söyledi. Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkentliği unvanını nasıl kazandığını hatırlatan Avcı, “Türk Dünyası Kültür Başkenti kavramı sayın başbakanımızın 28 Mayıs 2011 tarihinde Odunpazarı’nda düzenlediği büyük mitingde Eskişehirlilere ve Türk Dünyasına vaadiydi. Çok şükür sayın başbakanımızın Eskişehir’e vaat ettiği bu büyük etkinliği Eskişehirlilere kazandırmış olduk. Sağ olsun sayın valimiz ve yönetim kurulu üyeleri bu kapsamdaki etkinlikleri programladı, programlıyor. İnşallah 2013 sadece Eskişehir için değil, sadece komşu vilayetlerimiz için değil, bütün Türk Dünyası için, ama biz burada Türk Dünyası derken haritayı mümkün olduğu kadar geniş tutuyoruz. Yani Balkanlar’ı da, Kafkaslar’ı da bu büyük dünyanın içine addediyoruz. İnşallah bu vesileyle hem Eskişehir Türk Dünyası’nı daha iyi tanıyacak hem de Türk Dünyası, bütün dünya Eskişehir’i daha iyi tanıyacaktır” dedi.

“DERS KİTAPLARIMIZI TÜRK DÜNYASI’NI İÇERECEK ŞEKİLDE YENİDEN ELDEN GEÇİRİYORUZ”
Ders kitaplarını Türk Dünyası’nın kapsayacak şekilde yeniden elden geçirdiklerini aktaran Avcı, “Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı olarak Türk dilinin bütün Türk Dünyası’nda okunabilmesi, konuşulabilmesi için bir program yürürlüğe koyduk. Ayrıca UNESCO üzerinden de böyle bir Türk Dünyası’nda iletişim ortaklığı yürütme konusunda pek çok projeler geliştirildi. Güçte birlik, fikirde birlik için birbirimizi iyi anlamamız lazım. Onun için önce danış olup gücü kolay kılmamız lazım. İşte 2013 Türk Dünyası Kültü Başkenti bunların kapısını bize açıyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bütün Türk Cumhuriyetleriyle ortak tarihimizi, ortak kültürümüzü ve ortak dilimizi çocuklarımıza öğretebilmek için projeler geliştiriyoruz. Ders kitaplarımızı bölgesel, daha çok mahalli olmaktan çıkartıp bütün Türk Dünyası’nı içerecek şekilde yeniden elden geçiriyoruz. İnşallah bütün bu çabalarımızın sonucu olarak ileride çocuklarımız bütün Türk Dünyası’nda birbirlerini daha çok iyi tanıyacaklar ve birbirlerini daha çok sevecekler. Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinin daha çok çocuklara yönelik olmasının bir nedeni de budur” diye konuştu.

“UNSECO 2013’Ü SEYİT YAHYA ŞİRVANİ YILI İLAN ETTİ”
UNSECO 2013’ü Seyit Yahya Şirvani yılı ilan etmesiyle ilerleyen aylarda sempozyumlar düzenleneceğini duyuran Avcı, şöyle devam etti:
“Bu gece aynı zamanda Azerbaycan gecesidir. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi, aynı zamanda Eskişehir 2013 Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti olarak ilan edildi, bitmedi devam ediyor aynı zamanda UNSECO 2013’ü Seyit Yahya Şirvani yılı ilan etti. Dolayısıyla biz 2013’ü Azerbaycan’ı, Bakü’yü, Eskişehir’i, Türk Dünyası’nı hep birlikte kucaklıyoruz. İnşallah önümüzdeki aylarda Eskişehir’de büyük bir Seyit Yahya Şirvani sempozyumu da düzenleyeceğiz. Hem Bakü’de hem Türkiye’de bu sempozyumun ayakları olacak. Dolayısıyla da zaten Seyit Yahya Şirvani hazretlerini daha yakından tanıyacağız. Anadolu’yu vatan kılan bütün erenlerin sesleri buralara da yankılanacak inşallah.”
Bakan Avcı ve vatandaşlarının iftarlarını açmalarının ardından program, çeşitli Azeri türkülerle devam etti.