BIST 10.139
DOLAR 32,36
EURO 34,99
ALTIN 2.385,48
HABER /  DÜNYA

Esir askerler evlerine dönüyor

Basra Körfezi'nde devriye gezerken gözaltına alınan İngiliz donanma personeli İngiltere'ye dönmek üzere yola çıktı.

Abone ol

Aralarında deniz piyadeleri de olan 15 denizcinin bu sabah Tahran Havalimanı'ndan bir ticari uçakla havalandığı açıklandı.

İngiltere yetkilileri, 23 Mart'ta gözaltına alındıktan sonra tutuldukları yer bile açıklanmayan denizcilerle ilk kez dün akşam görüşebilmişti.

Bu görüşme, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın dün sürpriz bir açıklamayla denizcilerin salıverileceğini duyurmasını izledi.

Başbakan Tony Blair İran'ın tavır değişikliğinden mennuniyet duyduğunu söylerken yetkililer, bu kararın alınmasını sağlamak için bir pazarlık yapılmadığını ısrarla vurguluyorlar.

Ahmedinecad dün Tahran'da düzenlediği basın toplantısında İngiliz askerlerinin İran karasularına girdiği iddiasını yineledi ancak bir özür talebinde bulunmadan bu kişilerin İngiltere'ye "armağan" olarak salıverileceğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı, denizcilerin Muhammed Peygamber'in doğumgünü, Hristiyanların Paskalya ve Musevilerin Fısıh (Hamursuz) bayramları şerefine salıverileceklerini ifade etti.

İngiliz askerleri gözaltına alan sahil güvenlik personelinin komutanlarına 'cesaretleri dolayısıyla' madalya takmasının ardından bu açıklamayı yapan Ahmedinecad, gözaltındaki askerlerin derhal serbest bırakılarak Tahran'daki havaalanına götürüleceğini belirtti.

Daha sonra 14'ü erkek, 1'i kadın toplam 15 denizciyle salıverilecek olmaları münasebetiyle yapılan törende bir araya gelen Ahmedinecad, tek kadın asker olan Faye Turney hariç denizcilerin hepsiyle tek tek el sıkıştı ve sohbet etti.

İngiltere ile İran arasında askerlerin salıverilmesi için bir süredir diplomatik temaslar yapılıyordu. Ancak ilk doğrudan görüşmeler Salı gecesi başladı.

BBC Türkçe