BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.382,91
HABER /  DÜNYA

Eşeklerle yürüyüş kültürü

Mersin’in Mut ilçesinde, Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi ve Çıtlık Doğa Grubu tarafından organize edilen etkinliğe katılanlar, eski kültürle...

Abone ol

Mersin’in Mut ilçesinde, Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi ve Çıtlık Doğa Grubu tarafından organize edilen etkinliğe katılanlar, eski kültürlerini anımsamak ve anımsatmak amacıyla eşeklerle 27 kilometre yürüyüş sporu yaptı.
Yürüyüş, ilçeye bağlı İbrahimli köyünden başladı. 3 adet eşeğe küfeler içerisinde İbrahimli köyünden nar, Çukurbağ köyünden elma yüklendikten sonra ilçe merkezine doğru yola çıkan kafile, eski patika yollardan güzergahlarına devam ettiler. Etkinliğe katılanlar 27 kilometre yolu yaklaşık 7,5 saatte yürüyerek ilçe merkezine geldi.
İlçe merkezinde tarihi taş köprü çevresinde kalabalık bir grubun karşıladığı kafile, eşeklerde yüklü olan ve küfelerin içerisinde bulunan nar ve elmaları vatandaşlara dağıttı. İkinci gün aynı grupla geri dönen kafile bu kez küfelere helvalı ekmek doldurup yol boyunca köylerdeki vatandaşlara dağıttı.
Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi ve Çıtlık Doğa Grubu Başkanı Nihat Mustul yaptığı açıklamada, “Amacımız çocukluğumuzu yeniden yaşamak, eski kültürümüzü anımsamak ve anımsatmak, eski izlerimizi yenilemek, eşeklerle yürüyüş sporu yapmak ve doğayla baş başa olmak. Çocukken eşeklerle köylere böyle gelir giderdik. Eski yollardan gitmeye özen gösterdik, eski izlerimizi aradık. Yine bu yolculuğun dönüşü oldu. Eşeklerin sırtında İbrahimli Köyü’nden nar, Çukurbağ Köyünden elmaları küfelerimize doldurduk. Şehir merkezine yürüyerek getirdik. Bu meyveleri bizleri karşılayan vatandaşlara poşetler içerisine katarak dağıttık” dedi.
(İHA)